Ci, którzy zaglądają tu co jakiś czas wiedzą, że jestem fanką szybkich przepisów. Wynika to z trybu życia, jaki prowadzę, choć nie kończę pracy tak późno jak niektórzy. Prawda jest taka, że obecnie  przygotowanie posiłków zajmuje mi coraz więcej czasu. Pracuję nad wprowadzeniem jednej rzeczy na bloga i Facebooka, a do tego staram się więcej uwagi poświęcać fotografii. Z tego powodu dania, które przyrządzam, najczęściej robi się stosunkowo krótko. Dlatego chętnie skorzystałam z inspiracji od laNika.pl i po małych modyfikacjach powstał przepis na ciastko francuskie z jabłkiem i cynamonem.

składniki (6 porcji)

FARSZ

  • 1 średnie jabłko
  • 1 kiwi
  • 1 mała brzoskwinia
  • 2 płaskie łyżki cukru*
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 paczka ciasta francuskiego (300 g)
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka mleka

przygotowanie (do 40 min – w tym 20 min pieczenia)

Owoce obieram, pozbywam się pestki i gniazda nasiennego i kroję na małe kawałki. Wszystkie pozostałe produkty z farszu wrzucam do miski razem z owocami i mieszam.

Piekarnik nastawiam na 200*C.

Ciasto kroję na 6 równych kawałków. Na środek kładę owoce. Składam ciastko na pół po przekątnej. Brzegi sklejam ze sobą za pomocą widelca.

Białko mieszam trzepaczką z mlekiem i smaruję ciastka francuskie. Wstawiam na 20 minut do nagrzanego piekarnika.

Prawda, że wykonanie jest banalne? Do tego jakie szybkie! Myślę, że przepis na ciastko francuskie z jabłkiem i cynamonem to propozycja na słodkie śniadanie albo przysmak do kawy. Kwadraty można robić mniejsze, to bardziej będą przypominały ciastka, niż śniadanie 🙂 W oryginalnym przepisie nacina się ciasto przed włożeniem do piekarnika. Ja o tym najzwyczajniej w świecie zapomniałam. *Jeśli chodzi o cukier, można z niego zrezygnować, jeśli owoce są słodkie.

Bon Appétit!

Related Posts