Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym to kolejna wersja zapiekanki wykorzystująca resztki z lodówki czy zapasy z zamrażalki. Oczywiście po niektóre składniki wybrałam się do sklepu, ale te też kupowałam tak, aby zużyć je w innym posiłku. Produktami, które często są w mojej lodówce to parmezan, obowiązkowo mleko (bo kawa!), warzywa, a w zamrażalce niemal zawsze jest jakieś mięso mielone i piersi kurczaka na czarną godzinę 🙂
składniki (4 porcje)
- 500 g mięsa mielonego (wg gustu)
- 2 małe cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 3 większe ziemniaki
- 6 pieczarek (ok. 200 g)
- 3/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- 50 – 100 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 3 łyżki mieszanki suszonych warzyw
- olej
- 50 g startej mozzarelli
przygotowanie (do 1 godziny)
Ziemniaki obieram, kroję na słupki i podgotowuję w osolonej wodzie.
Cebulę obieram i smażę pokrojoną w kostkę. Po chwili dorzucam mięso, solę, pieprzę, dodaję suszoną mieszankę warzyw i słodką paprykę – zesmażam.
W tym czasie czyszczę pieczarki i tnę w plastry. Umytą paprykę kroję na większe kawałki. Cukinię obieram, tnę wzdłuż na pół i w plasterki. Wszystko wrzucam do garnka z mięsem. Po chwili, kiedy ziemniaki są półtwarde, je także dodaję.
W tym czasie nastawiam piekarnik na 200*C.
Jajka, parmezan, mleko oraz sól i pieprz mieszam ze sobą. Wlewam do garnka (zostawiam ok. 100 ml) i chwilę zagotowuję.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem, przekładam do niego zawartość garnka i zalewam resztą sosu jajeczno-serowego i posypuję mozzarellą. Piekę przez ok. 20 minut – aż mozzarella będzie złotobrązowa.
Swój posiłek zrobiłam w ok. 45 minut, w między czasie rozmawiając na skype i przygotowując tło do zdjęć. Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym jest bardzo sytym rozwiązaniem na obiad. Co prawda trzeba lubić wieloskładnikowe dania, dlatego myślę, że najbardziej pasować będą w ramach niedzielnego obiadu. Przez zawarte produkty ta zapiekanka warzywna skojarzyła mi się z leczo 🙂
Bon Appétit!
Pingback: Reba Fleurantin()