W weekend standardowo przyszedł czas na śniadanie mistrzów. Nie do końca wiedziałam co zrobić, aby było lekko, ale pożywnie. Postawiłam na jajka w koszulce. To one stały się początkiem inspiracji, ponieważ bardzo fajnie sprawdziły się w wersji ze szpinakiem i sosem serowym. Ten przepis na sałatkę z awokado i jajkiem w koszulce spełnił moje oczekiwania. Było smacznie, sycąco i zdrowo.
składniki (2 porcje)
- 2 jajka
- ocet spirytusowy
- sól
- 100 g boczku wędzonego (cienkiego w plastrach)
- 1/2 awokado
- 3 kromki chleba tostowego
- 50 g sera olęder
- 100 g roszponki
SOS
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka majonezu
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- chili
przygotowanie (do 20 minut)
SOS
Wszystkie składniki mieszam ze sobą aż do połączenia i wstawiam do lodówki.
Boczek kroję w cienkie plastry i smażę na średnim ogniu na patelni teflonowej. Można ją na początek posmarować łyżką oleju.
W tym czasie zagotowuję wodę w garnku z solą i octem. Kiedy wrze, wbijam jajko i gotuję 3 minuty na zmniejszonym ogniu. Wyciągam łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.
Chleb piekę w tosterze i kroję w kwadraty. Awokado obieram i także kroję w kwadraty.
Umytą roszponkę wkładam do miski, dodaję wszystkie składniki – na koniec jajko. Całość polewam sosem, a ten posypuję tartym serem.
Jeśli ktoś chce, boczek w przepisie na sałatkę z awokado i jajkiem w koszulce można zastąpić szynką. Najlepiej parmeńską wędzoną, ponieważ będzie najbliższa boczkowi. Jest on o tyle ważny, że jego chrupkość nadaje ciekawego kontrastu do całej reszty sałatki. Jeśli ten produkt zamienimy, spokojnie będzie to propozycja na fit śniadanie.
Bon Appétit!