W weekend standardowo przyszedł czas na śniadanie mistrzów. Nie do końca wiedziałam co zrobić, aby było lekko, ale pożywnie. Postawiłam na jajka w koszulce. To one stały się początkiem inspiracji, ponieważ bardzo fajnie sprawdziły się w wersji ze szpinakiem i sosem serowym. Ten przepis na sałatkę z awokado i jajkiem w koszulce spełnił moje oczekiwania. Było smacznie, sycąco i zdrowo.

składniki (2 porcje)

  • 2 jajka
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • 100 g boczku wędzonego (cienkiego w plastrach)
  • 1/2 awokado
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 50 g sera olęder
  • 100 g roszponki

SOS

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • chili

przygotowanie (do 20 minut)

SOS

Wszystkie składniki mieszam ze sobą aż do połączenia i wstawiam do lodówki.

Boczek kroję w cienkie plastry i smażę na średnim ogniu na patelni teflonowej. Można ją na początek posmarować łyżką oleju.

W tym czasie zagotowuję wodę w garnku z solą i octem. Kiedy wrze, wbijam jajko i gotuję 3 minuty na zmniejszonym ogniu. Wyciągam łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.

Chleb piekę w tosterze i kroję w kwadraty. Awokado obieram i także kroję w kwadraty.

Umytą roszponkę wkładam do miski, dodaję wszystkie składniki – na koniec jajko. Całość polewam sosem, a ten posypuję tartym serem.

Jeśli ktoś chce, boczek w przepisie na sałatkę z awokado i jajkiem w koszulce można zastąpić szynką. Najlepiej parmeńską wędzoną, ponieważ będzie najbliższa boczkowi. Jest on o tyle ważny, że jego chrupkość nadaje ciekawego kontrastu do całej reszty sałatki. Jeśli ten produkt zamienimy, spokojnie będzie to propozycja na fit śniadanie.

Bon Appétit!

Related Posts