Przepis na kaszę manną z musem truskawkowym i miętą

Kiedy przyszło mi chorować, codziennie rano miałam czas na przygotowywanie śniadania. W tym czasie szczególnie dużo jadłam owoców, bo sezon na nie to właśnie to, co lubię najbardziej. Truskawki to wg mnie najlepsze plony świata. Kiedy przychodzi późna wiosna, kupuję je na kilogramy i nigdy się nie marnują. Z tego też powodu przygotowałam przepis na kaszę manną z musem truskawkowym i miętą. Połączenie delikatne, a proporcje idealne.

składniki (1 porcja)

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g truskawek
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • kilka solonych pistacji

przygotowanie (10 minut)

Do małego garnka wlewam mleko, wsypuję od razu cukier i kaszę manną. Gotuję na średnim ogniu często mieszając. Kiedy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień i gotuję ok. 3 minuty i mieszam sporadycznie.

Truskawki myję, szypułkuję i blenderuję ze świeżą miętą.

Do miski wlewam gotową kaszę, na to wylewam mus truskawkowy, a całość posypuję orzechami i rozdrobnioną czekoladą.

Ta propozycja to kolejny pomysł na fit śniadanie. Zdrowe i pożywne. Jeśli ktoś chce, może zupełnie zrezygnować z dodatku cukru, ale polecam wtedy zastąpić go szczyptą soli, aby kaszka miała jakiś smak. Przepis na kaszę manną z musem truskawkowym i miętą gościł u mnie dosyć często w czasie zwolnienia. Był szybkim rozwiązaniem na poranny posiłek, a do tego jakim smacznymm! Konsystencja kaszy i musu jest na tyle dobra, że bardzo fajnie się ze sobą komponują.

Bon Appétit!

Related Posts