Przepis na kruche ciastka z białą czekoladą i żurawiną

Na przepis na kruche ciastka z białą czekoladą i żurawiną natknęłam się u Oli. Spodobał mi się  bardzo i od razu dodałam go do ulubionych. Poleżał tam trochę czasu, aż w końcu sobie o nim przypomniałam. Standardowo wprowadziłam drobne zmiany, które spowodowane były brakami w produktach, ale i tak wyszło pysznie. Polecam zatem oba przepisy.

składniki (9 dużych ciastek)

  • 175 g mąki
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g płatków migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru brązowego *
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 duże jajko
  • 150 g masła
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g białej czekolady

przygotowanie (do 40 minut, w tym 20 min pieczenia)

Miękkie masło ucieram z cukrami i jajkiem. Dodaję do nich wymieszane w misce pozostałe produkty sypie i łączę na gładką masę. Wrzucam żurawinę i pokruszoną czekoladę – mieszam. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuję ciastka (lepiej mniejsze) i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.

Ciastka gotowe. To wszystko. Jeśli chcecie uprościć przepis na kruche ciastka z białą czekoladą i żurawiną, od razu możecie wrzucić wszystko do jednej miski i wymieszać ze sobą. Na pewno też wyjdą. Ja wolałam zrobić to etapami, aby składniki szybciej i lepiej się ze sobą połączyły. * Ciacha są słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, dajcie połowę wskazanego cukru. Biała czekolada odgrywa tu całkiem ważną rolę 🙂

Bon Appétit!

Related Posts