Na przepis na kruche ciastka z białą czekoladą i żurawiną natknęłam się u Oli. Spodobał mi się bardzo i od razu dodałam go do ulubionych. Poleżał tam trochę czasu, aż w końcu sobie o nim przypomniałam. Standardowo wprowadziłam drobne zmiany, które spowodowane były brakami w produktach, ale i tak wyszło pysznie. Polecam zatem oba przepisy.
składniki (9 dużych ciastek)
- 175 g mąki
- 40 g płatków owsianych
- 30 g płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru brązowego *
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 duże jajko
- 150 g masła
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g białej czekolady
przygotowanie (do 40 minut, w tym 20 min pieczenia)
Miękkie masło ucieram z cukrami i jajkiem. Dodaję do nich wymieszane w misce pozostałe produkty sypie i łączę na gładką masę. Wrzucam żurawinę i pokruszoną czekoladę – mieszam. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuję ciastka (lepiej mniejsze) i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.
Ciastka gotowe. To wszystko. Jeśli chcecie uprościć przepis na kruche ciastka z białą czekoladą i żurawiną, od razu możecie wrzucić wszystko do jednej miski i wymieszać ze sobą. Na pewno też wyjdą. Ja wolałam zrobić to etapami, aby składniki szybciej i lepiej się ze sobą połączyły. * Ciacha są słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, dajcie połowę wskazanego cukru. Biała czekolada odgrywa tu całkiem ważną rolę 🙂
Bon Appétit!