Przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym

Polędwiczki wieprzowe kolejny raz grają u mnie pierwsze skrzypce. Pamiętam, jak po raz pierwszy je zrobiłam. Od razu się w nich zakochałam. Były bardzo delikatne zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Zawsze kojarzyłam je z czymś trudnym do przyrządzenia. Okazało się, że zupełnie niesłusznie. Przygotowuje się je szybko i nie wymagają cudów. Zwykła sól i pieprz wystarczą, aby były smaczne. Dziś występują w przepisie na polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym.

składniki (2 porcje)

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 – 2 szklanki wody

SOS MUSZTARDOWY

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (tej z gorczycą)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • chili

przygotowanie (30 minut)

Polędwiczkę kroję w plastry grubość ok. 1,5 cm i rozpłaszczam je dłonią. Nie tłuczkiem, bo mięso jest bardzo delikatne. Z każdej strony oprószam solą i pieprzem cytrynowym, a następnie obsmażam na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Dorzucam obrany i rozgnieciony czosnek, a po chwili podlewam wodą i duszę przez ok. 15 – 20 minut.

SOS MUSZTARDOWY

W tym czasie do małego garnka wkładam wszystkie składniki z sosu musztardowego i podgrzewam go na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam i pilnuję, aby się nie zagotował.

To wszystko. Przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym jest gotowy w niecałe 30 minut. Ja swoją wersję podałam z ugotowanymi i podpieczonymi w piekarniku ziemniakami w skórkach. Pasować też będą frytki, ziemniaki lub ryż. Do wyboru, do koloru. Mięso wyszło bardzo delikatne, a sos dla kontrastu nieco bardziej wyrazisty. Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad, to ten na pewno się sprawdzi.

Bon Appétit!

Related Posts