Przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym

Kulinariasmaczny obiad
29 czerwca 2017 / By / , / 20 Komentarzy

Polędwiczki wieprzowe kolejny raz grają u mnie pierwsze skrzypce. Pamiętam, jak po raz pierwszy je zrobiłam. Od razu się w nich zakochałam. Były bardzo delikatne zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Zawsze kojarzyłam je z czymś trudnym do przyrządzenia. Okazało się, że zupełnie niesłusznie. Przygotowuje się je szybko i nie wymagają cudów. Zwykła sól i pieprz wystarczą, aby były smaczne. Dziś występują w przepisie na polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym.

składniki (2 porcje)

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 – 2 szklanki wody

SOS MUSZTARDOWY

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (tej z gorczycą)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • chili

przygotowanie (30 minut)

Polędwiczkę kroję w plastry grubość ok. 1,5 cm i rozpłaszczam je dłonią. Nie tłuczkiem, bo mięso jest bardzo delikatne. Z każdej strony oprószam solą i pieprzem cytrynowym, a następnie obsmażam na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Dorzucam obrany i rozgnieciony czosnek, a po chwili podlewam wodą i duszę przez ok. 15 – 20 minut.

SOS MUSZTARDOWY

W tym czasie do małego garnka wkładam wszystkie składniki z sosu musztardowego i podgrzewam go na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam i pilnuję, aby się nie zagotował.

To wszystko. Przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym jest gotowy w niecałe 30 minut. Ja swoją wersję podałam z ugotowanymi i podpieczonymi w piekarniku ziemniakami w skórkach. Pasować też będą frytki, ziemniaki lub ryż. Do wyboru, do koloru. Mięso wyszło bardzo delikatne, a sos dla kontrastu nieco bardziej wyrazisty. Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad, to ten na pewno się sprawdzi.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na szakszukę ze szpinakiem i pomidorkami
Przepis na szakszukę ze szpinakiem i pomidorkami
22 października 2017
Przepis na kurczaka w cieście francuskim z suszonymi pomidorami
Przepis na kurczaka w cieście francuskim z suszonymi pomidorami
19 października 2017
Przepis na szybki deser dla wygodnych
Przepis na szybki deser dla wygodnych
15 października 2017
  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Polędwiczki to dla mojego taty 😉

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Lubię takie szybkie dania. Poza jajkami dawno nic w sosie musztardowym nie jadłam. :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja za to nigdy nie jadłam jajek w sosie musztardowym. Gotujesz je na twardo czy to jakiś specjalny sposób przyrządzenia?

      • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

        Nic specjalnego. Jajka na twardo i wrzucam do sosu.

  • http://modanabio.com/ Moda na bio

    Poledwiczki z sosem musztardowym plus frytki na pewno sa grzechu warte. Jakie to byloby fajne menu na lato, gdzies przy plazy, albo na dzialce na tarasie. Oj, juz sie rozmarzylam. Dziekuje za te chwile rozmarzenia i nieprzerwanego slinotoku. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Myślę, że w takim miejscu smakowałyby podwójnie dobrze :)

  • https://dzem-mydlo-i-powidlo.pl Patrycja

    Polędwiczki musza być pyszne! Uwielbiam sos musztardowy :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, a w sosie musztardowym to już poezja :)

  • http://rytmynatury.pl rytmynatury.pl

    Dla mięsożerców na pewno nie lada gratka 😉

  • https://pracowniaady.blogspot.com/ PracowniaAdy.blogspot.com

    Od pewnego czasu robię polędwiczki z sosem czosnkowym – pyszności :) Już czuję, że z sosem musztardowym też będzie hit :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Podzielisz się przepisem? Czosnek bardzo lubię – chętnie spróbuję :)

      • https://pracowniaady.blogspot.com/ PracowniaAdy.blogspot.com

        Z przyjemnością :) na 4 porcje – 10 ząbków czosnku obrać, pokroić na połówki, zagotować ok 300 ml wody ( w przepisie jest 500, ale wg mnie to za dużo, gdyż i tak zostawia się 100) , włożyć czosnek i gotować bez przykrycia 10 min. Ząbki wyjąć, ostudzić, zachować 100 ml wody.
        Czosnek i wodę zmiksować, dodać śmietanę 150 ml creme fraiche – ja dodaję 22%, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać sos, doprowadzić do wrzenia, zeskrobać drobinki mięsa, i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Przepis pochodzi z książki Kuchnia francuska Larousse :)

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          Super, dziękuję pięknie! Bardzo lubię czosnek, więc na pewno go spróbuję. Powiedz mi, najpierw gotujemy w tych 300 ml, ale do sosu wykorzystujemy później tylko 100 ml – dobrze zrozumiałam?

          • https://pracowniaady.blogspot.com/ PracowniaAdy.blogspot.com

            Tak, dokładnie :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Oj, ale mi narobiłaś smaka na wieczór :)

  • http://najlepszapora.pl Milena | najlepszapora.pl

    Oglądanie takich pyszności wieczorową porą to nie jest najmądrzejsze zagranie z mojej strony 😀 wyglądają naprawdę bardzo apetycznie! <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo mi miło!

  • http://www.makehappylife.pl Make Happy Life

    Kusisz tymi pysznościami :) Koniecznie zapisuję przepis – mój mąż będzie zachwycony :)

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Zawsze mam problem z dobraniem sosu do mięsa, a podsunęłaś mi pomysł nie tylko na obiad a jeszcze na sos musztardowy :)

  • https://leczsienaturalnie.blogspot.com/ Marina_green77

    ciekawe połączenie, będziemy próbować :) wygląda obłędnie

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK