Przepis na racuchy z ananasem – bardzo puszyste placki

Śniadania mistrzów to śniadania mistrzów. Idealnie pasują na dni wolne, takie jak weekendy. To czas, aby na spokojnie poleżeć z kawą w łóżku, a później przygotować posiłek – i oczywiście sfotografować go na bloga 🙂 Przy każdej takiej okazji utwierdzam się w przekonaniu, że faktycznie wolę śniadania na słono, jednak raz na jakiś czas nie zaszkodzi zjeść rano coś słodkiego. Dlatego całkiem niedawno przygotowałam przepis na racuchy z ananasem. Wyszły bardzo puszyste, co zresztą widać na zdjęciu.

składniki (10 racuchów)

  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko)
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 150 ml gazowanej wody
  • 1 puszka ananasa (10 krążków)
  • olej do smażenia

przygotowanie (do 40 minut – w tym czas smażenia)

Wszystkie sypkie produkty mieszam w dużej misce. Dodaję jogurt, wodę, żółtko i łączę z mąką. Białko ubijam na sztywno, dodaję do miski i mieszam łyżką.

Na patelni rozgrzewam całkiem sporą ilość oleju, robię kleksy z placków (2 duże łyżki) i przez minutę smażę na średnim ogniu. Po tym czasie na każdym z nich kładę krążek ananasa, zatapiam go w cieście – dociskając palcami i smażę z dwóch stron.

Przygotowanie jest iście banalne. Czas gotowania generuje nam smażenie, ale myślę, że nawet 30 minut wystarczy, aby całość podać do jedzenia. Przepis na racuchy z ananasem jest bardzo puszysty przez jogurt grecki, gazowaną wodę i ubite białko. Smakują wybornie w połączeniu z zimnym mlekiem.

W jakich kombinacjach najczęściej jadacie racuchy? Zawsze robicie z jabłkami czy eksperymentujecie z dodatkami?

Bon Appétit!

Related Posts