Przepis na sernik na zimno z wiśniami

Bardzo długo miałam ochotę na sernik, jednak równie długo nie miałam sposobności go przygotować. Nie miałam też okazji podejść do ulubionej cukierni więc kiedy nadszedł ten dzień, trochę czasu myślałam, jaki wypiek przygotować. Ostatecznie trafiłam na stronę Przepisy.pl a na niej pięknie wyglądający przepis na sernik na zimno z wiśniami. Może i bardziej miałam ochotę na wersję pieczoną, ale wyglądał tak cudnie, że nie mogłam się oprzeć. Jako że akurat wiśnie miałam w zanadrzu  – nie myślałam długo!

składniki (tortownica 26 cm)

SERNIK

  • 1 kg sera sernikowego (u mnie z wiaderka)
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki startej skórki cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki chłodnej wody
  • 300 g drylowanych wiśni
  • 1/3 szklanki soku z ww. wiśni

CIASTO

  • 120 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • szczypta proszku do pieczenia

przygotowanie (30 – 40 minut)

CIASTO

Piekarnik nastawiam na 180*C. Wszystkie składniki mieszam ze sobą za pomocą robota kuchennego. W razie potrzeby poprawiam ręcznie. Ciasto wsypuję do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika.

SERNIK

Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam i rozpuszczam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i łączę z serem. Żelatynę (2 łyżki zostawiam) mieszam z sokiem z cytryny i skórką, te dodaję do miski z serem i mieszam na jednolitą masę. Połowę wylewam na przestudzone ciasto, 3/4 wiśni przekrojonych na pół wrzucam do blaszki izalewam resztą sera – nie równam.

Sok z wiśni mieszam z pozostałą żelatyną i polewam nim ciasto. Za pomocą widelca tworzę wzór marmurkowy (jakkolwiek tego nie zrobicie, wyjdzie super). Sernik wstawiam do lodówki. Po około 20 – 30 minutach, kiedy zaczyna tężeć, na wierzch wrzucam pozostałe wiśnie i z powrotem wstawiam do lodówki – najlepiej na noc.

Może to kwestia mojego zamiłowania do serników, jednak ten wyszedł bardzo pyszny. Mocno czekoladowe i niezbyt słodkie ciasto łączy się rewelacyjnie ze słodkim serem i wiśniami. Wiśnie wcześniej można posypać łyżką cukru, aby nie były za kwaśne i puściły więcej soku. Przepis na sernik na zimno z wiśniami może trafić do grona moich ulubionych, ale odnoszę wrażenie, że każdy nim jest 🙂

Bon Appétit!

Related Posts