Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym

W jednym z ostatnich postów wspominałam o tym, że miałam robić przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym, ale w sklepie zabrakło… cukinii. I dlatego mój pomysł na obiad musiałam przełożyć na inny termin. Wtedy bodajże zrobiłam spaghetti z kurkami, które też nam bardzo smakowało, ale gdyby to była faszerowana cukinia, to też byśmy się nie zawiedli. Aromatyczny sos podobny do bolońskiego w połączeniu z delikatną cukinią stworzył naprawdę dobry duet.

składniki (6 porcji)

  • 6 cukinii
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 600 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera tartego ementaler
  • oliwa

przygotowanie (40 minut)

Mięso mielone zesmażam z cebulą pokrojoną w kostkę na małej ilości oliwy. Od razu przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

W tym czasie myję cukinię, obcinam końcówki, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Miąższ kroję w kostkę.

Kiedy mięso jest usmażone, wlewam pomidory z puszki, dodaję miąższ cukinii, koncentrat i cukier. Wszystko duszę aż do uzyskania preferowanej gęstości sosu. Najlepiej, aby większość wody wyparowała.

Piekarnik nagrzewam na 180*C. Naczynie ceramiczne smaruję łyżką oliwy. Wkładam cukinie, faszeruję je mięsem i posypuję tartym serem. Piekę 10 minut.

Swój przepis na faszerowaną cukinię mięsem mielonym podałam z posiekaną natką pietruszki. Niewiele, aby nie zdominowała potrawy, a tylko ją podkreśliła. Farsz z dodatkiem miąższu wyszedł bardzo smaczny i sprawił, że nie był to typowy sos boloński. Ser ementaler fajnie zgrał się z mięsem i pomidorami. Można użyć mozzarelli, ale uważam, że będzie ona zbyt delikatna, a wręcz niewyczuwalna przy tylu składnikach.

Lubicie faszerowane cukinie? Czym je nadziewacie? U mnie to był pierwszy raz więc uderzyłam bardziej tradycyjnie.

Bon Appétit!

Related Posts