Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym

Kulinariasmaczny obiad
20 lipca 2017 / By / , , / 19 Komentarzy

W jednym z ostatnich postów wspominałam o tym, że miałam robić przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym, ale w sklepie zabrakło… cukinii. I dlatego mój pomysł na obiad musiałam przełożyć na inny termin. Wtedy bodajże zrobiłam spaghetti z kurkami, które też nam bardzo smakowało, ale gdyby to była faszerowana cukinia, to też byśmy się nie zawiedli. Aromatyczny sos podobny do bolońskiego w połączeniu z delikatną cukinią stworzył naprawdę dobry duet.

składniki (6 porcji)

  • 6 cukinii
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 600 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera tartego ementaler
  • oliwa

przygotowanie (40 minut)

Mięso mielone zesmażam z cebulą pokrojoną w kostkę na małej ilości oliwy. Od razu przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

W tym czasie myję cukinię, obcinam końcówki, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Miąższ kroję w kostkę.

Kiedy mięso jest usmażone, wlewam pomidory z puszki, dodaję miąższ cukinii, koncentrat i cukier. Wszystko duszę aż do uzyskania preferowanej gęstości sosu. Najlepiej, aby większość wody wyparowała.

Piekarnik nagrzewam na 180*C. Naczynie ceramiczne smaruję łyżką oliwy. Wkładam cukinie, faszeruję je mięsem i posypuję tartym serem. Piekę 10 minut.

Swój przepis na faszerowaną cukinię mięsem mielonym podałam z posiekaną natką pietruszki. Niewiele, aby nie zdominowała potrawy, a tylko ją podkreśliła. Farsz z dodatkiem miąższu wyszedł bardzo smaczny i sprawił, że nie był to typowy sos boloński. Ser ementaler fajnie zgrał się z mięsem i pomidorami. Można użyć mozzarelli, ale uważam, że będzie ona zbyt delikatna, a wręcz niewyczuwalna przy tylu składnikach.

Lubicie faszerowane cukinie? Czym je nadziewacie? U mnie to był pierwszy raz więc uderzyłam bardziej tradycyjnie.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
10 grudnia 2017
Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka
Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka
7 grudnia 2017
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
3 grudnia 2017
  • http://www.pantofelwpodrozy.pl/ Pantofel w podróży

    Uwielbiam faszerowaną cukinię, tylko zawsze wydaję się zbyt długim rozwiązaniem na obiad…

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Trochę pracy czy czasu wymaga, ale wydaje mi się, że kiedy całość zajmuje 40minut wraz z pieczeniem, to nie jest najgorzej :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Uwielbiam tak przygotowaną cukinię :) Pychotka :)

  • Dorota Białek

    U mnie dokładnie wczoraj była podobna zapiekanka, zamiast mięsa mielonego była pierś a kurczaka – wyśmienity smak!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Kurczaka przygotowywałaś w sosie czy w inny sposób? Chętnie poeksperymentuję, bo przypadł mi do gustu taki obiad :)

  • Karolina Jarosz Bąbel

    You made my day <3 Właśnie szukałam pomysłu na obiad i oto trafiłam tu 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Polecam! To był debiut, ale wyszły warte zrobienia kolejny raz :)

  • Agata Maj Cher

    Super dania można wyczarować ze zwykłej cukinii. Ja z Twojego przepisu mięso zastąpiłabym kaszą :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Ogólnie uwielbiam wszystko, co w składzie ma mięso mielone i zapiekany ser 😀 Uwielbiam też cukinię, także – jak dla mnie – połączenie idealne :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja też bardzo lubię te składniki ze sobą :) Ogólnie mam słabość do mięsa i sera :) Cukinię też polubiłam.

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    fajny pomysł na obiad :) lubię

  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Letni obiadek :)

  • Fabryka Pomysłów

    w sezonie zawsze choć raz muszę zrobić faszerowane cukinie :)

  • http://maneruki.blogspot.com maneruki

    Wyglada smakowicie, a od wieków nie robiłam. Dzięki za przypomnienie!

  • http://alphafemale.zone Patrycja

    Taka cukinia to jedno z ulubionych dań mojej mamy, pycha 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja z kolei dopiero co się z nią polubiłam 😉

  • http://rudoprzezzycie.blog.pl/ Kamila

    Jak ten przysmak apetycznie wygląda. Również w najbliższym czasie wypróbuje taki przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam :)

  • http://www.zurnalistka.pl/ Żurnalistka

    40 minut niebanalny obiad gotowy. To coś dla mnie :) Spróbuję na pewno, tym bardziej, że teraz jest sezon na cukinię. Ostatnio zrobiłam placki z tego warzywa. I chyba wrzucę przepis na blog, bo wyszły super!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To ja czekam na przepis, bo chętnie spróbuję :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK