Przepis na bezę Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Kulinariana dobry humor
27 lipca 2017 / By / , , / 30 Komentarzy

Pan Mąż jest wielkim wielbicielem bezy. Muszę przyznać, że kiedy pierwszy raz piekłam ją w wersji tortu z kremem czekoladowym, sama zaczęłam ją lubić. Nie jest może moim faworytem jak wszelkiego rodzaju serniki, ale całkiem dobrze się broni. Z tego powodu postanowiłam przygotować przepis na bezę Pavlova z bitą śmietaną i owocami. Żałuję, że nie miałam jeżyn, ale zadowoliłam się borówkami z malinami i truskawkami. Jak wyszło? Wybornie! W dwa dni zjedliśmy wielką Pavlovą :)

składniki (blat 25 cm)

BEZA

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Śnieżka
  • owoce

przygotowanie (2 h – w tym 1,5 h pieczenia)

Białka ubijam na sztywno. Zmniejszam obroty i stopniowo dodaję cukier, na koniec mąkę i sok z cytryny. Kiedy beza jest gotowa, wykładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na szerokość max. 25 cm. Boki pociągam łyżką ku górze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180*C i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę pozostały czas. Kiedy jest gotowa, studzę w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

Na koniec na sztywno ubijam śmietanę z cukrem i śnieżką. Wykładam na wystudzoną bezę i posypuję owocami.

Tak, to wszystko. Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Przepis na bezę Pavlova z bitą śmietaną i owocami jest świetny, ponieważ wierzch jest chrupki, a środek miękki. Lekko słodka bita śmietana bardzo fajnie pasuje do słodkiej bezy i słodko-kwaśnych owoców. Polecam Wam, bo my zajadaliśmy się ze smakiem.

Kto z Was robił już Pavlovą? Czy tak jak ja, myśleliście że to skomplikowane ciasto? Jakich owoców lubicie do niej używać?

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na szybki deser dla wygodnych
Przepis na szybki deser dla wygodnych
15 października 2017
Przepis na omleta z pomidorami i mozzarellą
Przepis na omleta z pomidorami i mozzarellą
12 października 2017
Przepis na risotto ze szpinakiem i bekonem
Przepis na risotto ze szpinakiem i bekonem
8 października 2017
  • naczytane.blogspot.com

    Bajecznie wygląda :) nigdy nie jadłam jeszcze, nie miałam okazji :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) Z czystym suminiem polecam spróbować. Ja na początku tygodnia chyba znowu będę ją piec :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Moja ulubiona :) Uwielbiam :)

  • http://alphafemale.zone Patrycja

    Jedno z moich ulubionych ciast <3

  • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

    Oh, historia podobnie jak u mnie. Pan mąż – uwielbia bezę, ja – nigdy nie lubiłam, ale jak spróbowałam w formie tego ciacha – przepadłam! 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      No to możemy przybić sobie piąteczkę :) Ja bez skrupułów jadłam po dwa kawałki, tak mi smakowała :) :)

  • Dominika Leśnikowska

    Wygląda pięknie :) prosta w przygotowaniu i dobra na każdą okazję.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :)

  • Patrycja Dorsz Vel Drożdż

    Wygląda apetycznie..przeraża mnie tylko ilość cukru:) Jednak myslę,że gdyby każdy zjadł tylko po kawałeczku to nic by sie nie stało…..;)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Myślę, że na mały kawałek każdy może się skusić :) Nie wiem tylko, czy da się poprzestać na małym kawałku :)

  • http://zapachmoichinspiracji.blogspot.com/ Gosia Mroczkowska

    ale mam ochotę na te pyszności:))

  • http://naturalnakuchnia.blogspot.com Ania_S

    Wygląda cudnie :) Lubię zarówno bezę, jak i krem śmietankowy, więc to połączenie dla mnie 😉

  • http://czerwonafilizanka.blogspot.com/ czerwona filizanka

    cudo!

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Piękna! Nasza siostra jest specem od bezy :) Aż nabrałyśmy ochoty i musimy jej podsunąć pomysł na nią :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Warto namówić ją do zrobienia :-)

  • http://www.blogierka.pl/ Blogierka

    Obawiam się,że to jest poza moimi skillami, ale musi być obłędna! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Próbuj, jest naprawdę łatwa! :-)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Wprawdzie nie moje smaki, ale wygląda niezwykle imponująco! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Do czasu moje też nie były 😀

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Na prawdę wyszła Ci mistrzowsko! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo dziękuję :-)

  • Fabryka Pomysłów

    wygląda perfekcyjnie! :)

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Ja się za nią nie zabieram. Moja mam jest specjalistką.

  • http://www.forkaround.pl Asia | forkaround.pl

    Pavlova jest super :) ja uwielbiam róż i zieleń, np maliny/truskawki i kiwi + mieta. Pycha!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Miałam plan na takie kolory, ale akurat nie dostałam kiwi, a winogrono było dla mnie zbyt twarde :)

  • http://www.zurnalistka.pl/ Żurnalistka

    Niedawno zrobiłam swoją pierwszą Bezę Pavlovej. Przepis bardzo podobny, tylko krem inny. JA robię z mascarpone i śmietanką 30%. Trochę sucha mi wyszła, ale to chyba przez piekarnik 😛 Za to krem – petarda. No i nie udekorowałam jej tak ładnie jak Ty. Szacunek!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo dziękuję, miło mi :) Uwielbiam kremy na bazie mascarpone. Zawsze wychodzą pyszne :)

  • Pingback: Przepis na fit batoniki z ryżem preparowanym()

  • http://thiefoftheworld.me Aleksandra /Thief of the world

    Ukochany uwielbia bezę, a ja niestety mam piekarnik, w którym nie da się zrobić bezy. Ale obiecałam sobie, że jak wymienię piekarnik, to będę ją piekła na okrągło (jak i inne ciasta). Wtedy Twój przepis się przyda, a mam nadzieję, że będzie to już niedługo. :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam nadzieję, że będzie smakować :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK