Po powrocie z urlopu musiałam wbić się w rytm życia codziennego. Życie na chwilowym wyjeździe wygląda nieco inaczej więc kiedy przyszło mi planować weekendowe gotowanie na bloga, na nic nie mogłam się zdecydować. W końcu trafiłam na przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą. Wersji bruschetty jest wiele, ja zrobiłam jej bardziej tradycyjny wariant. Kiedy jeden dzień poświęciłam na pracę nad przepisami na bloga, szukałam balansu między czasem ich przygotowania. Ten przepis zdał egzamin celująco.

składniki (3 porcje)

  • 3 bułki ciabatty*
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pomidory malinowe
  • 5 pomidorków cherry
  • 150 g mozzarelli w kulkach (mini)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeża bazylia

przygotowanie (20 minut)

Bułki tnę na kanapki grubości ok. 1 cm i przypiekam na średnim ogniu na patelni grillowej z dwóch stron.

W tym czasie w misce mieszam wszystkie pozostałe składniki poza czosnkiem. Pomidory koktajlowe obieram i pozbywam gniazd nasiennych i kroję w kosteczkę. Pomidorki cherry kroję na ćwiartki. Bazylię rwę na kawałki, a kulki mozzarelli dzielę na pół.

Podsmażoną bułkę nacieram ząbkiem czosnku, a na to wykładam farsz.

Przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą to bardzo szybki i smaczny pomysł na śniadanie. Nie wymaga od nas zbyt wiele uwagi. Wszystkie składniki bardzo fajnie się ze sobą komponują. To włoski przysmak, który może być wykorzystany także jako przystawka na przyjęciu. * Zamiast bułki ciabatty, która tak jak u mnie może mieć pęcherzyki powietrza w środku (czyt. dziury), możecie użyć zwykłego chleba.

Bon Appétit!

Related Posts