Przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą

coś na ząbKulinariaśniadania mistrzów
3 sierpnia 2017 / By / , , / 19 Komentarzy

Po powrocie z urlopu musiałam wbić się w rytm życia codziennego. Życie na chwilowym wyjeździe wygląda nieco inaczej więc kiedy przyszło mi planować weekendowe gotowanie na bloga, na nic nie mogłam się zdecydować. W końcu trafiłam na przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą. Wersji bruschetty jest wiele, ja zrobiłam jej bardziej tradycyjny wariant. Kiedy jeden dzień poświęciłam na pracę nad przepisami na bloga, szukałam balansu między czasem ich przygotowania. Ten przepis zdał egzamin celująco.

składniki (3 porcje)

  • 3 bułki ciabatty*
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pomidory malinowe
  • 5 pomidorków cherry
  • 150 g mozzarelli w kulkach (mini)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeża bazylia

przygotowanie (20 minut)

Bułki tnę na kanapki grubości ok. 1 cm i przypiekam na średnim ogniu na patelni grillowej z dwóch stron.

W tym czasie w misce mieszam wszystkie pozostałe składniki poza czosnkiem. Pomidory koktajlowe obieram i pozbywam gniazd nasiennych i kroję w kosteczkę. Pomidorki cherry kroję na ćwiartki. Bazylię rwę na kawałki, a kulki mozzarelli dzielę na pół.

Podsmażoną bułkę nacieram ząbkiem czosnku, a na to wykładam farsz.

Przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą to bardzo szybki i smaczny pomysł na śniadanie. Nie wymaga od nas zbyt wiele uwagi. Wszystkie składniki bardzo fajnie się ze sobą komponują. To włoski przysmak, który może być wykorzystany także jako przystawka na przyjęciu. * Zamiast bułki ciabatty, która tak jak u mnie może mieć pęcherzyki powietrza w środku (czyt. dziury), możecie użyć zwykłego chleba.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na jajka zapiekane w awokado
Przepis na jajka zapiekane w awokado
19 listopada 2017
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
16 listopada 2017
10 pomysłów na lunchbox do pracy - sałatki
5 pomysłów na lunchbox do pracy – sałatki
12 listopada 2017
  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Robię bardzo podobną :) Pysznie smakuje :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      A jaką wersję preferujesz? Myślę, że wkróce znowu ją zrobię :)

  • http://yolsh.pl/ Jola (Yolsh)

    Mam akurat w zamrażarce jedną bagietkę bezglutenową, idealnie się składa. Chciałam ją podpiec, ale poddam ją obróbce na patelni.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Zatem smacznego! :)

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Taki pomysł na śniadanie bardzo mi się podoba! Tym bardziej, że teraz pomidorami mogę się zajadać cały czas. A mam świeżą bazylię i czeka by jakieś listki urwać z niej :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja nigdy nie byłam wielką fanką świeżych pomidorów, ale w tym roku w sezonie są naprawdę pyszne :)

  • http://www.megly.pl Megly

    Kompletnie nie znam tego przepisu.
    Wydaje się całkiem fajny.
    Mogłabym przetestować chętnie. Warto spróbować.
    Bruschetta idealna.
    Pozdrawiam :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Spróbuj, jest naprawdę łatwy i szybki 😉

  • Magda

    Uwielbiam takie śniadanie :)

  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Dawno nie jadłam i zamarzyłam o tym ale w wersji nieco biedniejszej bo z samymi pomidorami – na ogródku już dojrzewają, więc będzie z czego przygotować :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Pomidorki z własnego ogródka dopiero muszą być pyszne! <3

  • http://parisbymoni.com Monika | Paris by Moni

    Bardzo czesto jem bruschette, uwielbiam pomidory, szczegolnie w sezonie letnim :) Nie probowalam na sniadanie, przygotowuje je czesto jako przystawke, kiedy robimy tzn. „wloski wieczor” :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja w tym roku wyjątkowo nabrałam ochoty na pomidory :) Z kolegi do regionalnych posiłków mamy oczywiście słabość do francuskich :) Już Pan Mąż chodzi za mną drugi tydzień, że musimy zrobić fondue :) :)

      • http://parisbymoni.com Monika | Paris by Moni

        Ojej, u mnie obecnie jest 40 stopni w dzien, wiec poczekam na chlodniejsza pogode, ale i tak Wam zazdroszcze :)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Moja ulubiona wersja :) takie tradycyjne przepisy zawsze są najlepsze :) choć poeksperymentować także czasem lubię

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To dokładnie tak jak ja :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Apetyczne i takie śródziemnomorskie :)

  • Fabryka Pomysłów

    jak ja lubię takie śniadania! :)

  • https://kreovitawita.blogspot.com/ Kreo Vita

    Wygląda tak apetycznie, że samo zdjęcie mnie tu przyciągnęło:)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK