Przepis na fit batoniki z ryżem preparowanym

coś na ząbKulinariana dobry humor
6 sierpnia 2017 / By / , / 31 Komentarzy

Kiedy na co dzień robię raczej normalne ciasta, nie zastanawiając się nad ilością kalorii, tak czasem lubię zrobić odchudzoną wersję deseru. Jako że poprzednim razem była beza Pavlova, która do dietetycznych ciast nie należy, to dla balansu przygotowałam przepis na fit batoniki z ryżem preparowanym. Bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Ponadto posiadają dużo zdrowych produktów więc warto je zrobić. Przepis (z małymi zmianami) pochodzi ze strony latosiowy-dom.blog.pl

składniki (forma 30 x 20 cm)

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego*

przygotowanie (10 min + czas chłodzenia)

Masło orzechowe, olej kokosowy i miód rozpuszczam w mikrofali (40 sekund podgrzewania). Wlewam do ryżu preparowanego, mieszam i wykładam formę ceramiczną.

Czekoladę rozpuszczam na małym ogniu z dodatkiem oleju i cukru i polewam ryż.

Całość wstawiam do lodówki, u mnie 2 godziny.

Niewiele składników, niewiele czasu, a zdrowa i odchudzona alternatywa na ciasto gotowa. Przepis na fit batoniki z ryżem preparowanym sprawdzi się u tych, którzy dbają o linię czy zdrowe żywienie. * Cukier w czekoladzie można pominąć, ja jednak nie chciałam, aby dietetyczne batoniki były zbyt gorzkie. Ci, którzy wolą słodkie desery, mogą dodać więcej miodu, a dalej będą mieli zdrowszą wersję ciasta.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na brownie z czerwonej fasoli - dietetyczne ciasto
Przepis na brownie z czerwonej fasoli – dietetyczne ciasto
17 sierpnia 2017
Przepis na omleta z szynką i serem
Przepis na omleta z szynką i serem
13 sierpnia 2017
Przepis na potrawkę z soczewicy i mięsa mielonego
Przepis na potrawkę z soczewicy i mięsa mielonego
10 sierpnia 2017
  • http://kasia-testuje.pl/ Katarzyna

    Jakie pyszności. Muszę się przyznać,że wieki nie jadłam ryżu preparowanego.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja też, a najbardziej kojarzy mi się ze sklepowymi szyszkami i płatkami miodowymi :)

  • Michał Woroniecki

    Przepis brzmi super i nawet nie jest trudny:D Może dam radę je stworzyć 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Myślę, że każdy da sobie radę, nawet jeśli nie spędza zbyt wiele czasu w kuchni :) :)

  • Agata Maj Cher

    Wygląda ciekawie!

  • http://www.spirulina.pl/ Kamil Radlak

    ale super przepis, wypróbuję na pewno :)

  • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

    Wyglądają cudownie. Ja ostatnio po raz pierwszy zrobiłam czeko ciasto z fasoli – było trochę za mało słodkie, ale nadal pyszne. :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja do tej pory robiłam tylko ciasto marchewkowe, ale ciągle dojrzewam do przygotowania czegoś z fasoli i buraka :) Masz jakiś sprawdzony przepis na to fasolowe ciacho?

      • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

        Ja robiłam z tego przepisu: http://zdrowejestczadowe.pl/ciasto-czekoladowe-z-czerwonej-fasoli-brownie-z-pyszna-fit-polewa/ ale będę próbować jeszcze inne + nie robiłam 100% tak jak napisane, bo zabrakło mi oleju kokosowego akurat, a zamiast słodzika dawałam syrop klonowy i właśnie pewnie dlatego wyszło mi ciut za mało słodkie, i nawet nie było w sklepie dojrzałego banana ; )
        Ale marchewkowe ciacho uwielbiam!

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          Super, dziękuję serdecznie :) Będę i ja próbować, a że olej kokosowy mam, bo używałam go w ziemie na noc zamiast kremu do rąk, to akurat mam z czego czerpać :)

          • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

            Jeśli chodzi o olej kokosowy to u mnie jest wieeeelofunkcyjny. Zazwyczaj używam go do olejowania włosów, jako krem do rąk, ale w zimie jest dla mnie najlepszym nawilżaczem gardła zmęczonego grzaniem 😉 No i oczywiście w kuchni do niektórych dań :)

          • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

            O! Jak stosujesz olej dla kodycji gardła? Ja cyklicznie miewam z nim problem, chętnie się dowiem :)

          • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

            Kokosowy obojętnie jakiej firmy, nie mam jeszcze swojego ulubieńca. Nie chcę robić reklamy, ale jakiś czas temu laryngolog polecił mi też taki psikacz do gardła, który w składzie ma naturalne oleje i faktycznie dużo pomaga (Miramile). Babeczka powiedziała mi też, że jak używa się gardła to praktycznie non stop powinno się używać, zwłaszcza jeśli ma się (tak jak ja) sezonowy albo całoroczny nieżyt nosa spowodowany alergią i oddycha się wtedy przez gardło, które po prostu jest wtedy za bardzo obciążone. Ja używam w sezonie grzewczym + w okresach, gdy bardziej używam głosu (prowadzę zajęcia itp.) 😉

          • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

            Spojrzę sobie na ten lek. Ja wiem, że profilaktycznie powinnam płukać gardło szałwią lub zbiorem ziół, ale szybko wychodze z tego nawyku. Olej to po prostu pijesz łyżkę dziennie czy jakąś mieszankę robisz?

          • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

            Po prostu, chociaż bardziej ssam niż piję, bo jak wiadomo konsystencja kokosowego zależy od temperatury, a zazwyczaj używam go w tym celu zimą, dodatkowo trzymam raczej w jakiejś szafce :)

          • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

            Bardzo dziękuję za informacje :) Olej kokosowy ma też inne właściwości, to warto spróbować :)

  • http://fabrykadygresji.pl Emilia Teofila Nowak

    Ależ bym jadła!
    Niestety, chęci do pichcenia brak. :(

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Polecam, bo robi się łatwo i szybko, a efekt jest bardzo zadowalający. Sprostał oczekiwania bardzo kręcącej nosem osoby :) :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo apetycznie wyglądają :) Smaka mi narobiłaś na batoniki :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Polecam wypróbować! :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Fajne do pochrupania 😉

  • http://parisbymoni.com Monika | Paris by Moni

    Fajnie wygladaja na zdjeciu :) No i sam przepis wydaje sie dosyc latwy do opanowania, takie desery tez sie przydaja!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To deser do złamania i schrupania :) :)

      • http://parisbymoni.com Monika | Paris by Moni

        I raczej nie do jedzenia w kinie, bo nas inni ludzie zabija :)

  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Fajny pomysł na szybkie w przygotowaniu batoniki :)

  • http://wiolucja.blogspot.com wiolucja

    Mniam!

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Kiedyś robiłam podobne, ale z płatkami owsianymi :)

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Ciekawe, szczególnie dla kogoś kto lubi preparowany ryż :) My chętnie dodałybyśmy inne „dmuchane” zboża :)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Zapowiadają się przepysznie! I świetnie się prezentują :) Jadłabym ze smakiem

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) :)

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    Podoba mi się pomysł na tę przekąskę :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK