Przepis na potrawkę z soczewicy i mięsa mielonego

To już kolejna inspiracja, która pochodzi od Gosi z Rabarbarowo.pl. Co prawda daleko mi do wegańskich potraw, ale baza wyglądała bardzo smacznie. Lubię mięso, choć nie jest ono u mnie dodatkiem koniecznym, dlatego w mojej recepcie standardowo znalazły się pewne zmiany. W przepisie na potrawkę z soczewicy i mięsa mielonego wystarczy zrezygnować z mięsa, a mamy danie wegańskie jak się patrzy 🙂

składniki (3 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowe)
  • 1 średnia cukinia
  • 60 g zielonej soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml wody*

przygotowanie (30 minut)

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę i przyprawione podsmażam na maśle. Dodaję mięso mielone i zesmażam. Następnie wrzucam wszystkie pozostałe składniki i gotuję pod przykryciem 20 minut.

*Jeśli potrzeba, potrawkę można podlać wodą.

To kolejne proste i smaczne danie. Jak widać niewiele uwagi od nas wymaga. Nie brudzimy wielu naczyń, bo nawet można nazwać to daniem jednogarnkowym. Przepis na potrawkę z soczewicy i mięsa mielonego można potraktować jako samodzielny posiłek (wtedy warto go nieco rozrzedzić) lub podać z ryżem lub makaronem. Pamiętajcie, aby nie sugerować się standardowym czasem gotowania soczewicy. Jeśli wrzucamy ją do wody, wystarczy jej 10-15 minut, jednak w momencie, kiedy gotujemy ją w sosie, potrzebuje ona więcej czasu.

 

Bon Appétit!

Related Posts