Już jakiś czas temu pisałam Wam, że przymierzam się do wypieków z warzyw czy innych roślin. Pierwszym takim moim ciastem było ciasto marchewkowe. Wiele też dobrego słyszałam o słodkościach na bazie fasoli. Jako że staram się zwracać uwagę na to, co jem i bilansować swoje posiłki, to co jakiś czas sięgam po te zdrowsze czy odchudzone zamienniki. W ten sposób trafiłam na przepis na brownie z czerwonej fasoli, czyli dietetyczne ciasto. Pochodzi ze strony Marty – zdrowejestczadowe.pl i muszę przyznać, że wyszło smacznie, a naprawdę niewielkie zmiany występują w mojej propozycji.
składniki (keksówka 32 x 13 cm)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duży dojrzały banan
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 2 jajka
POLEWA
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki wody
przygotowanie (1 h – w tym 37 min pieczenia)
Fasolę płuczę dokładnie na sitku w chłodnej wodzie.
Biała oddzielam od żółtek.
Wszystkie produkty poza białkami blenderuję w misce na jednolitą masę.
Biała ubijam na sztywno, dodaję do ciasta i mieszam łyżką.
Ciasto wylewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 37 minut w 180*C.
POLEWA
Płynne składniki lekko podgrzewam. Dodaję kakao i mieszam energicznie w miseczce – polewam nimi ciasto.
Ciasto robi się bardzo szybko. W oryginalnym przepisie nie trzeba oddzielać białek, ja jednak wolę ubijać je osobno. Wierzę, że piana nada ciastu lekkości i choć to brownie, takie właśnie było. Przepis na brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla tradycyjnej wersji. Na pewno zdrowsza i na pewno odchudzona. Banan jest mocno wyczuwalny i bardzo dobrze łączy się z czekoladą. Póki się nie powie, nikt nie wie, że to ciasto z fasoli. Nam smakowało!
Bon Appétit!
Pingback: Przepis na fit praliny czekoladowe z masłem orzechowym()
Pingback: Arie Baisch()