Przepis na brownie z czerwonej fasoli – dietetyczne ciasto

Kulinariana dobry humor
17 sierpnia 2017 / By / , , , , / 24 Komentarzy

Już jakiś czas temu pisałam Wam, że przymierzam się do wypieków z warzyw czy innych roślin. Pierwszym takim moim ciastem było ciasto marchewkowe. Wiele też dobrego słyszałam o słodkościach na bazie fasoli. Jako że staram się zwracać uwagę na to, co jem i bilansować swoje posiłki, to co jakiś czas sięgam po te zdrowsze czy odchudzone zamienniki. W ten sposób trafiłam na przepis na brownie z czerwonej fasoli, czyli dietetyczne ciasto. Pochodzi ze strony Marty – zdrowejestczadowe.pl i muszę przyznać, że wyszło smacznie, a naprawdę niewielkie zmiany występują w mojej propozycji.

składniki (keksówka 32 x 13 cm)

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 jajka

POLEWA

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki wody

przygotowanie (1 h – w tym 37 min pieczenia)

Fasolę płuczę dokładnie na sitku w chłodnej wodzie.

Biała oddzielam od żółtek.

Wszystkie produkty poza białkami blenderuję w misce na jednolitą masę.

Biała ubijam na sztywno, dodaję do ciasta i mieszam łyżką.

Ciasto wylewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 37 minut w 180*C.

POLEWA

Płynne składniki lekko podgrzewam. Dodaję kakao i mieszam energicznie w miseczce – polewam nimi ciasto.

Ciasto robi się bardzo szybko. W oryginalnym przepisie nie trzeba oddzielać białek, ja jednak wolę ubijać je osobno. Wierzę, że piana nada ciastu lekkości i choć to brownie, takie właśnie było. Przepis na brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla tradycyjnej wersji. Na pewno zdrowsza i na pewno odchudzona. Banan jest mocno wyczuwalny i bardzo dobrze łączy się z czekoladą. Póki się nie powie, nikt nie wie, że to ciasto z fasoli. Nam smakowało!

 

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
10 grudnia 2017
Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka
Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka
7 grudnia 2017
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
3 grudnia 2017
  • Julia Laszuk

    Mam pytanie. Czy czuć fasolę?
    https://julias-cooking.com/

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      W ogóle, czuć głównie banana i czekoladę :-)

  • Magdalena G

    moja siostra robiła, smakowało mi, ale muszę spróbować z tego przepisu;)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo lubię :) Jest rewelacyjne :)

  • https://checkingmyself.wordpress.com/ Klaudia

    Mi bardziej przypomina takie brownie chlebek niż ciasto, aczkolwiek smakuje :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Z tych proporcji wychodzi delikatne, wilgotne ciasto więc tym razem bliżej mu do ciasta niż chlebka :) Ale co do chleba, to w planach mam bananowy :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Uwielbiam warzywne wypieki! <3 Szczególnie wyczuwalny banan kusi 😀

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Ciast nie lubię, ale zdjęcia piękne! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :)
      Mało jest ludzi, którzy nie lubią ciast. Jadasz zatem ciastka, jakieś batony czy ogólnie nie przepadasz za słodyczami? :)

      • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

        Bardzo rzadko jem cokolwiek słodkiego, bo nie lubię słodkiego smaku 😉

        • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

          Rzeczywiście rzadko spotykane 😉

  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Takiego nigdy nie jadłam 😉

  • http://www.majniakifashion.pl/ Majniaki

    Moja babcia wciska warzywa w prawie każde ciasto, które robi. Podrzucę jej przepis :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Po babci tego bym się nie spodziewała! Myślałam, że to taki nowoczesny „wynalazek” :)

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Też lubimy takie brownie z fasoli ale najbardziej nam smakuje jak same ugotujemy fasolę jaś i obierzemy ją po ugotowaniu ze skóry. Trochę przy tym więcej roboty ale konsystencja i smak dużo lepszy według nas :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To prawda, więcej pracy, a ja z kolei staram się, aby pewnego pułapu czasowego nie przekraczać w przygotowaniu :) Mimo to wierzę, że smak może być lepszy :)

  • http://zielononacodzien.blogspot.com/ Zuzanna Koziara

    Takie wypieki z wykorzystaniem warzyw zawsze są niezłym zaskoczeniem jeśli podamy je nieświadomym gościom :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      I jakie jest ich zdziwienie, kiedy dowiadują się, co jest ich bazą :)

  • Fabryka Pomysłów

    uwielbiam to ciacho :) jest szybkie do zrobienia, pyszne i nikt nie jest w stanie się zorientować z czego wykonane :)

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    Jadłam. O dziwo smakuje również tym, którzy z za tego typu fit ciastami nie przepadają

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Zgadzam się, przetestowałam je na wybrednej osobie :)

  • http://yolsh.pl/ Jola Kopczyńska

    Robiłam już i nawet mi smakowało. Niestety, rodziny nie udało mi się przekonać. Tylko dla siebie, nie opłaca mi się piec. Nie zjem tego sama za świeża.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Choć to nie jest duża forma, to w pojedynkę trudno jest to zjeść. Ja na szczęście uzyskałam aprobatę drugiej osoby i w sumie niewiele było mojego udziału w jedzeniu. Myślę, że rodzinie może bardziej podpasować przepis na pralinki, też z czerwonej fasoli (będzie w niedzielę). Inna konsystencja i bardzo czekoladowy smak.

  • Pingback: Przepis na fit praliny czekoladowe z masłem orzechowym()

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK