Przepis na brownie z czerwonej fasoli – dietetyczne ciasto

Już jakiś czas temu pisałam Wam, że przymierzam się do wypieków z warzyw czy innych roślin. Pierwszym takim moim ciastem było ciasto marchewkowe. Wiele też dobrego słyszałam o słodkościach na bazie fasoli. Jako że staram się zwracać uwagę na to, co jem i bilansować swoje posiłki, to co jakiś czas sięgam po te zdrowsze czy odchudzone zamienniki. W ten sposób trafiłam na przepis na brownie z czerwonej fasoli, czyli dietetyczne ciasto. Pochodzi ze strony Marty – zdrowejestczadowe.pl i muszę przyznać, że wyszło smacznie, a naprawdę niewielkie zmiany występują w mojej propozycji.

składniki (keksówka 32 x 13 cm)

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 jajka

POLEWA

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki wody

przygotowanie (1 h – w tym 37 min pieczenia)

Fasolę płuczę dokładnie na sitku w chłodnej wodzie.

Biała oddzielam od żółtek.

Wszystkie produkty poza białkami blenderuję w misce na jednolitą masę.

Biała ubijam na sztywno, dodaję do ciasta i mieszam łyżką.

Ciasto wylewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 37 minut w 180*C.

POLEWA

Płynne składniki lekko podgrzewam. Dodaję kakao i mieszam energicznie w miseczce – polewam nimi ciasto.

Ciasto robi się bardzo szybko. W oryginalnym przepisie nie trzeba oddzielać białek, ja jednak wolę ubijać je osobno. Wierzę, że piana nada ciastu lekkości i choć to brownie, takie właśnie było. Przepis na brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla tradycyjnej wersji. Na pewno zdrowsza i na pewno odchudzona. Banan jest mocno wyczuwalny i bardzo dobrze łączy się z czekoladą. Póki się nie powie, nikt nie wie, że to ciasto z fasoli. Nam smakowało!

 

Bon Appétit!

Related Posts