Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kurkami

Kulinariasmaczny obiad
20 sierpnia 2017 / By / , , , , / 16 Komentarzy

Gdybym miała wybierać, jaką podstawę obiadu lubię najbardziej: makaron, ryż, kasze czy ziemniaki – wybrałabym ziemniaki. Nie wahałabym się nawet chwili, tak bardzo je lubię. Dlatego skoro jest jeszcze sezon na młode bulwy i kurki, postanowiłam to wykorzystać. Stworzyłam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kurkami. Dla tych, którzy wolą wersję odchudzoną, na samym dole podpowiem, jakich zamienników można użyć.

składniki (4 porcje)

  • 1 kg wpół ugotowanych ziemniaków
  • 200 g krojonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 200 g kurek
  • masło
  • 200 g startego sera gouda
  • 100 g sera feta
  • 50 g sera koziego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie

przygotowanie (50 min – w tym 35 min pieczenia)

Cebulę i boczek podsmażam na maśle. Oczyszczam kurki i wrzucam na patelnię.

Sery mieszam ze sobą.

Mleko, jajka i wszystkie przyprawy łączę za pomocą robota kuchennego.

Ziemniaki kroję w plasterki.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam pierwszą warstwę ziemniaków, na to farsz, polewam mlekiem i posypuję serem. Powtarzam tę sekwencję. Ostatnia trzecia warstwa to same ziemniaki i ser.

Całość wkładam do piekarnika nagrzanego na 180*C i piekę 35 minut.

Ten pomysł na obiad wymaga od nas nieco więcej czasu ze względu na pieczenie, ale warto go poświęcić. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kurkami wyszedł aromatyczny i bardzo sycący. Warto pamiętać o serze kozim i fecie (nie serze typu feta), bo nadają one bardzo delikatnego, specyficznego, ale dobrego smaku. Dla tych, którzy chcieliby wersji nieco odchudzonej podpowiadam, że zamiast boczku można użyć szynki. Dać nieco mniej sera, goudę zastąpić mozzarellą (ma o ok. 100 kcal mniej niż gouda) lub pół na pół wymieszać ją z twarogiem. Ziemniaki same w sobie wbrew opinii nie są tuczące więc nie ma co ich zamieniać, ale jak chcecie, prawdopodobnie inne warzywa też się tutaj sprawdzą. Tylko jaka by to była zapiekanka ziemniaczana bez ziemniaków? :)

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Bardzo lubię tego typu zapiekanki, choć u mnie króluje wersja z kukurydzą zamiast kurek :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Z kukurydzą też lubię :) I pieczarkami!

  • Julia Laszuk

    Cudownie się prezentuje:) https://julias-cooking.com/

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Zjadłabym z chęcią taką zapiekankę <3 Super apetycznie się prezentuje :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo apetyczna zapiekanka :) Zdjęcia zachęcają do jedzenia :) Pycha!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo mi miło!

  • http://slimsizeme.pl Anna Choińska

    Głupio się przyznać, ale nigdy takiej zapiekanki nie robiłam. Z chęcią wypróbuje ten przepis.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      W takim razie podwójnie zachęcam, bo my się szczerze zajadaliśmy, ale to wszystko to kwestia gustu :)

  • mopswkuchni.net

    Aż ślinka cieknie. Pysznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :)

  • http://alphafemale.zone Patrycja

    Zapiekanka musi być pyszna! Chętnie zjadłabym kawałeczek :)

  • http://www.kobietapo30.pl Kobietapo30

    Super połączenie. Ja też nie mam wątpliwości, że wybrałabym ziemniaki 😉

  • http://kasia-testuje.pl/ Katarzyna

    Bardzo apetycznie wygląda.Uwielbiam kurki

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję!

  • http://codojedzenia.pl/ Malgorzata Haggu

    Uwielbiam ziemniary a jeszcze w połączeniu w kurkami…mniam, mniam!

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK