Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kurkami

Gdybym miała wybierać, jaką podstawę obiadu lubię najbardziej: makaron, ryż, kasze czy ziemniaki – wybrałabym ziemniaki. Nie wahałabym się nawet chwili, tak bardzo je lubię. Dlatego skoro jest jeszcze sezon na młode bulwy i kurki, postanowiłam to wykorzystać. Stworzyłam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kurkami. Dla tych, którzy wolą wersję odchudzoną, na samym dole podpowiem, jakich zamienników można użyć.

składniki (4 porcje)

  • 1 kg wpół ugotowanych ziemniaków
  • 200 g krojonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 200 g kurek
  • masło
  • 200 g startego sera gouda
  • 100 g sera feta
  • 50 g sera koziego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie

przygotowanie (50 min – w tym 35 min pieczenia)

Cebulę i boczek podsmażam na maśle. Oczyszczam kurki i wrzucam na patelnię.

Sery mieszam ze sobą.

Mleko, jajka i wszystkie przyprawy łączę za pomocą robota kuchennego.

Ziemniaki kroję w plasterki.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam pierwszą warstwę ziemniaków, na to farsz, polewam mlekiem i posypuję serem. Powtarzam tę sekwencję. Ostatnia trzecia warstwa to same ziemniaki i ser.

Całość wkładam do piekarnika nagrzanego na 180*C i piekę 35 minut.

Ten pomysł na obiad wymaga od nas nieco więcej czasu ze względu na pieczenie, ale warto go poświęcić. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kurkami wyszedł aromatyczny i bardzo sycący. Warto pamiętać o serze kozim i fecie (nie serze typu feta), bo nadają one bardzo delikatnego, specyficznego, ale dobrego smaku. Dla tych, którzy chcieliby wersji nieco odchudzonej podpowiadam, że zamiast boczku można użyć szynki. Dać nieco mniej sera, goudę zastąpić mozzarellą (ma o ok. 100 kcal mniej niż gouda) lub pół na pół wymieszać ją z twarogiem. Ziemniaki same w sobie wbrew opinii nie są tuczące więc nie ma co ich zamieniać, ale jak chcecie, prawdopodobnie inne warzywa też się tutaj sprawdzą. Tylko jaka by to była zapiekanka ziemniaczana bez ziemniaków? 🙂

Bon Appétit!

Related Posts