Przepis na zapiekane jajka ze szpinakiem i pomidorami

Wiem, że zaglądają do mnie fani potraw z jajek. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale jako że lubię słone śniadania, to bardzo często wykorzystuję w nich jajka. Dla mnie jest to niesamowite, jak na wiele sposobów można je przyrządzić i w ilu formach podać. Jako że należę do osób, które uważają, że jajka nie są takie niezdrowe jak się o nich mówi, to bez wyrzutów sumienia pozwalam sobie na zjedzenie kilku w tygodniu. Myślę, że to żadne przestępstwo 🙂 Dlatego zachęcam Was do spróbowania przepisu na zapiekane jajka ze szpinakiem i pomidorami.

składniki (3 kokilki)

  • garść świeżego szpinaku
  • 3 plasterki polędwicy
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 6 pomidorków
  • 3 jajka
  • ser parmezan
  • sól
  • pieprz
  • masło do smarowania foremek
  • 2 łyżki bułki tartej

przygotowanie (do 25 min)

Foremki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą.

Na dno wykładam liście szpinaku, na to pokrojoną szynkę. Paprykę obieram i kroję w kosteczkę, pomidorki tnę na mniejsze kawałki i wrzucam do kokilek. Posypuję solą i pieprzem. Wbijam jajka, ponownie przyprawiam.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200*C. Całość piekę 15 minut, ale po 10 minutach foremki posypuję startym parmezanem i ponownie wkładam do piekarnika.

Składniki podałam na 3 kokilki, gdzie dwie przypadają ja jedną porcję. Wystarczy, że przygotujecie o jedno jajko więcej, jeden plasterek szynki i 2 pomidorki + kilka liści szpinaku i dwie porcje gotowe. Przepis na zapiekane jajka ze szpinakiem i pomidorami robi się szybko i piecze się stosunkowo krótko. Warto nie pomijać smarowania foremek masłem i obsypania ich bułką tartą. Dzięki temu zawartość miseczek bardzo łatwo wyciągnąć na talerz. My swoje zjedliśmy z grzankami. Można też (poza jajkami) podwoić ilość składników, śniadanie będzie wtedy jeszcze bardziej syte.

Bon Appétit!

Related Posts