Wiem, że zaglądają do mnie fani potraw z jajek. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale jako że lubię słone śniadania, to bardzo często wykorzystuję w nich jajka. Dla mnie jest to niesamowite, jak na wiele sposobów można je przyrządzić i w ilu formach podać. Jako że należę do osób, które uważają, że jajka nie są takie niezdrowe jak się o nich mówi, to bez wyrzutów sumienia pozwalam sobie na zjedzenie kilku w tygodniu. Myślę, że to żadne przestępstwo 🙂 Dlatego zachęcam Was do spróbowania przepisu na zapiekane jajka ze szpinakiem i pomidorami.
składniki (3 kokilki)
- garść świeżego szpinaku
- 3 plasterki polędwicy
- 1/3 czerwonej papryki
- 6 pomidorków
- 3 jajka
- ser parmezan
- sól
- pieprz
- masło do smarowania foremek
- 2 łyżki bułki tartej
przygotowanie (do 25 min)
Foremki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą.
Na dno wykładam liście szpinaku, na to pokrojoną szynkę. Paprykę obieram i kroję w kosteczkę, pomidorki tnę na mniejsze kawałki i wrzucam do kokilek. Posypuję solą i pieprzem. Wbijam jajka, ponownie przyprawiam.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200*C. Całość piekę 15 minut, ale po 10 minutach foremki posypuję startym parmezanem i ponownie wkładam do piekarnika.
Składniki podałam na 3 kokilki, gdzie dwie przypadają ja jedną porcję. Wystarczy, że przygotujecie o jedno jajko więcej, jeden plasterek szynki i 2 pomidorki + kilka liści szpinaku i dwie porcje gotowe. Przepis na zapiekane jajka ze szpinakiem i pomidorami robi się szybko i piecze się stosunkowo krótko. Warto nie pomijać smarowania foremek masłem i obsypania ich bułką tartą. Dzięki temu zawartość miseczek bardzo łatwo wyciągnąć na talerz. My swoje zjedliśmy z grzankami. Można też (poza jajkami) podwoić ilość składników, śniadanie będzie wtedy jeszcze bardziej syte.
Bon Appétit!
Pingback: Leandro Farland()
Pingback: Leandro Farland()
Pingback: Reba Fleurantin()