Przepis na fit praliny czekoladowe z masłem orzechowym

Jeden wypiek na bazie czerwonej fasoli mam już za sobą. Muszę przyznać, że ku mojemu zaskoczeniu naprawdę jej nie czuć. Dlatego kiedy trafiłam na przepis na fit praliny czekoladowe z masłem orzechowym u Edyty, od razu dodałam je do ulubionych. Staram się przygotowywać ostatnio więcej odchudzonych przysmaków, więc recepta była w sam raz. Występują u mnie niewielkie zmiany, dlatego zainteresowanych odsyłam do źródła.

składniki (ok. 25 pralinek)

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia łyżka kakao
  • 4 płaskie łyżki cukru brązowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki zmrożonego masła orzechowego
  • * 50 ml mleka (opcjonalnie)

DO OBTOCZENIA

  • gorzkie kakao
  • wiórki kokosowe
  • zmielone migdały

przygotowanie (do 30 min + 2 h chłodzenia)

Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w mikrofali.

Czerwoną fasolę dokładnie myję.

Płatki mielę na mąkę (w starym młynku do kawy, może być blender).

Wszystkie składniki prócz masła orzechowego łączę w jednej misce za pomocą blendera ręcznego. Jeśli potrzeba, podlewam małą ilością mleka.

Z przygotowanego ciasta formuję kuleczkę i palcem robię w niej miejsce na masło orzechowe. Małą łyżeczką odmierzam masło wielkości ziarna ciecierzycy, wkładam do dziurki i zaklejam.

Każdą pralinę obtaczam w posypce: kokos, kakao lub mielone migdały. Całość wkładam na 2 godziny do lodówki.

Co prawda jest to przepis, który wymaga od nas nieco więcej uwagi, a to za sprawą lepienia pralinek, ale warto go wypróbować. Przepis na fit praliny czekoladowe z masłem orzechowym wyszedł idealny. Ani za słodki, ani za gorzki. Posypki dobrze uzupełniają smak. Konsystencja za sprawą chłodzenia jest typowa dla takich ciasteczek. Jeśli ciasto lepi się Wam do dłoni, wystarczy że oprószycie je delikatnie kakao – zadziała jak mąka. Polecam szczerze, bo jest smacznie i zdrowo!  Moim faworytem była posypka z kokosu. Za to w między czasie usłyszałam „Naprawdę to jest z fasoli?!”.

Bon Appétit!

Related Posts