Przepis na kurki z jajkami i pomidorkami pochodzi ze strony przepisy.pl. Zainteresował mnie zarówno ze względu na składniki, ale też prostotę wykonania, którą widać już na pierwszy rzut oka. Jako że lubię celebrować posiłki, a kiedy gotuję, mam z tyłu głowy fakt, że muszę to sfotografować, staram się, aby moje przygotowywanie jedzenia nie zajmowało zbyt wiele uwagi i czasu.

składniki (2 porcje)

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g kurek
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • 100 g pomidorków
  • 70 g sera koziego
  • 1 łyżka miodu *

przygotowanie (do 30 minut)

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę podsmażam na maśle. Czyszczę kurki i wrzucam na patelnię. Dodaję pomidorki i przyprawiam solą, pieprzem i miodem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty.

Farsz przekładam do naczynia żaroodpornego, wbijam do niego jajka i posypuję pokruszonym serem.

Piekę 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym na 160*C.

* Uważam, że w przepisie na kurki z jajkami i pomidorami można zrezygnować z miodu. Farsz wg mnie był zbyt słodki, gdzie ser ma specyficzny, lekko słodkawy posmak. Swoje śniadanie podałam z preclami z kminkiem. Oczywiście sprawdzi się też zwykły chleb czy grzanki z masłem.

Bon Appétit!

Related Posts