Kiedy ostatnimi czasy robiłam odchudzone wersje ciast, nadeszła pora na coś nieco bardziej kalorycznego. Miałam dużą ochotę na bezę, bo po bezie Pavlova stałam się jej fanką. Jednak chciałam zrobić coś nowego, aby móc podzielić się z Wami nowym przepisem. Marudziłam więc w pracy, dzięki czemu kolega poratował mnie inspiracją. To był strzał w dziesiątkę. Powstał przepis na tartę z malinami i bezą. Wyszła bardzo słodka i bardzo malinowa. Warta grzechu!

składniki (tortownica 26 cm)

CIASTO

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka

OWOCE

  • 250 g malin
  • 250 g truskawek*
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kisielu malinowego

BEZA

  • 4 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

przygotowanie (1 h – w tym 45 min pieczenia)

CIASTO

Piekarnik nastawiam na 170*C. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski i ręcznie łączę ze sobą. Tortownicę (można posmarować masłem i wysypać bułką tartą) wykładam ciastem tworząc wyższe brzegi. Piekę 15 minut.

OWOCE

W tym czasie w misce mieszam podane produkty.

BEZA

Białka ubijam na sztywno. Zmniejszam obroty i stopniowo dodaję cukier, na koniec wsypuję mąkę i mieszam.

Kiedy ciasto jest upieczone, wykładam na nie owoce. Na maliny smaruję bezę i piekę w 170*C przez 25 minut.

Swój przepis na tartę z malinami i bezą przygotowałam w tortownicy. Może to być tradycyjna forma do tarty, ja jednak posiadam silikonową, a ta by się nie sprawdziła. Moja tortownica ma odpinany bok, dlatego po upieczeniu ciasta, zdjęłam osłonę i resztę piekłam na samej blaszce. Przepis na tartę z malinami wyszedł stosunkowo słodki (przynajmniej jak dla mnie) więc myślę, że do ciasta i owoców można dodać nieco mniej cukru. Mimo to każdy z nas zajadał się ze smakiem. *Miałam za mało malin, dlatego swoje ciasto zrobiłam pół na pół z truskawkami. Można po prostu kupić więcej malin. Cały proces zobaczyć możecie na filmiku.

Bon Appétit!

Related Posts