Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów

Bywają takie przepisy, że patrzę na nie i wiem, że będą pyszne. Wiem, że trafią w moje gusta w 100%. Taką receptą okazał się przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów. Trafiłam na niego na stronie KaroInTheKitchen.com i przepadłam. Sama idea upieczenia warzyw, a do tego zdjęcia, które pokazały, jak one wyglądały po obróbce cieplnej sprawiły, że ta zupa pomidorowa szybko zagościła na moim stole. Wprowadziłam małe zmiany, ponieważ tymianku nie lubię i zastąpiłam go innymi przyprawami.

składniki (4 porcje)

  • 1 kg pomidorów (mix)
  • 1,5 dużej czerwonej cebuli
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka wędzona papryka
  • natka pietruszki (suszona)
  • bazylia
  • 0,5 – 1 l wody (lub wywar domowy)*
  • 2 kostki rosołowe

przygotowanie (1 h – w tym ok. 35 min pieczenia)

W dużej blaszce do ciasta układam przekrojone na pół pomidory – skórką do dołu. Między nie wkładam kawałki czerwonej cebuli i czosnek. Całość polewam oliwą i od serca przyprawiam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200*C na górny ruszt na ok. 35 – 40 minut.

Gotuję wodę z kostkami rosołowymi.

Kiedy pomidory są upieczone, obieram je ze skórki i blenduję z cebulą i czosnkiem. Dodaję do wody i zagotowuję.

Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów jest bardzo łatwy w wykonaniu. Oczywiście najlepiej użyć wywaru domowego. Jednak zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma czas, składniki czy ochotę go przygotowywać więc wtedy możemy wykorzystać gotowe produkty. Przepis na pomidorówkę jest nieco bardziej czasochłonny przez pieczenie, jednak dla tego smaku naprawdę warto. Ponadto w czasie, kiedy pomidory są w piekarniku, możemy ogarnąć dom czy zrobić inne rzeczy. Polecam skusić się na tę pomidorówkę, bo sezon na te warzywa trwa, a smak jest wręcz wyborny!

Bon Appétit!

Related Posts