Przepis na faszerowane papryki sosem bolońskim

Przeglądając czeluście Internetu bardzo często trafiałam na przepis na faszerowane papryki sosem bolońskim. Oczywiście wersji jest mnóstwo, ja jednak zdecydowałam się na tę w moim odczuciu bezpieczną. Jako że to, co smakuje mi, nie musi smakować innym, staram się gotować według pewnego kompromisu. Jednak po tej premierze już wiem, że to nie będzie ostatnia kombinacja z faszerowanymi warzywai. Trochę czasu się je przygotowuje – ze względu na pieczenie, ale warto np. w ramach niedzielnego obiadu.

składniki (3 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia i smarowania naczynia
  • 350 g mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g tartej mozzarelli

przygotowanie (1 h – w tym 45 min pieczenia)

Na oleju smażę cebulę z czosnkiem. Kiedy są półmiękkie wrzucam mięso i przyprawiam wszystkimi przyprawami. Zesmażam mięso, następnie wlewam pomidory i koncentrat. Zagotowuję, wsypuję ok. 50 g mozzarelli i mieszam.

Nastawiam piekarnik na 175*C. Olejem smaruję żaroodporne naczynie.

Papryki myję, ścinam kapturki i wyciągam pestki. Do środka wkładam farsz, zakrywam każdą kapturkiem i piekę 35-40 minut (do zmarszczonej papryki). Po tym czasie ściągam kapturki, posypuję resztą sera i zapiekam 5 minut (bez kapturków).

To danie jest nieco czasochłonne, ponieważ wymaga długiego pieczenia papryk. Mimo to uważam, że któregoś dnia warto zarezerwować sobie czas na przygotowanie przepisu na nadziewane papryki sosem bolońskim. W gruncie rzeczy są łatwe do przygotowania, a jakie smaczne. Poza tym dają nam szerokie pole do popisu, a na talerzu prezentują się naprawdę zachęcająco. Pamiętajcie też, że nie musicie robić mięsa w 100% na patelni, ponieważ pieczenie zrobi swoje.

Jadacie faszerowane papryki? Czym najczęściej je nadziewacie?

Bon Appétit

Related Posts