Przepis na faszerowane papryki sosem bolońskim

Kulinariasmaczny obiad
17 września 2017 / By / , , / 21 Komentarzy

Przeglądając czeluście Internetu bardzo często trafiałam na przepis na faszerowane papryki sosem bolońskim. Oczywiście wersji jest mnóstwo, ja jednak zdecydowałam się na tę w moim odczuciu bezpieczną. Jako że to, co smakuje mi, nie musi smakować innym, staram się gotować według pewnego kompromisu. Jednak po tej premierze już wiem, że to nie będzie ostatnia kombinacja z faszerowanymi warzywai. Trochę czasu się je przygotowuje – ze względu na pieczenie, ale warto np. w ramach niedzielnego obiadu.

składniki (3 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia i smarowania naczynia
  • 350 g mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g tartej mozzarelli

przygotowanie (1 h – w tym 45 min pieczenia)

Na oleju smażę cebulę z czosnkiem. Kiedy są półmiękkie wrzucam mięso i przyprawiam wszystkimi przyprawami. Zesmażam mięso, następnie wlewam pomidory i koncentrat. Zagotowuję, wsypuję ok. 50 g mozzarelli i mieszam.

Nastawiam piekarnik na 175*C. Olejem smaruję żaroodporne naczynie.

Papryki myję, ścinam kapturki i wyciągam pestki. Do środka wkładam farsz, zakrywam każdą kapturkiem i piekę 35-40 minut (do zmarszczonej papryki). Po tym czasie ściągam kapturki, posypuję resztą sera i zapiekam 5 minut (bez kapturków).

To danie jest nieco czasochłonne, ponieważ wymaga długiego pieczenia papryk. Mimo to uważam, że któregoś dnia warto zarezerwować sobie czas na przygotowanie przepisu na nadziewane papryki sosem bolońskim. W gruncie rzeczy są łatwe do przygotowania, a jakie smaczne. Poza tym dają nam szerokie pole do popisu, a na talerzu prezentują się naprawdę zachęcająco. Pamiętajcie też, że nie musicie robić mięsa w 100% na patelni, ponieważ pieczenie zrobi swoje.

Jadacie faszerowane papryki? Czym najczęściej je nadziewacie?

Bon Appétit

Może Cię zainteresować

Przepis na szybki deser dla wygodnych
Przepis na szybki deser dla wygodnych
15 października 2017
Przepis na omleta z pomidorami i mozzarellą
Przepis na omleta z pomidorami i mozzarellą
12 października 2017
Przepis na risotto ze szpinakiem i bekonem
Przepis na risotto ze szpinakiem i bekonem
8 października 2017
  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Dla miłośników pieczonej papryki :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Lubię faszerowaną paprykę :) Coś dla mnie :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Uwielbiam faszerowane warzywa! A papryka pieczona ma jak dla mnie cudowny smak <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Wcześniej faszerowałam cukinie, teraz papryki, chyba na tym nie poprzestanę :)

  • zlapinska

    hmmm papryka i sos boloński muszą się świetnie komponować :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Polecam spróbować :)

  • Fabryka Pomysłów

    pyszna wersja papryk :)

  • naczytane.blogspot.com

    Mi te papryki zawsze wychodzą gorzkie :/

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Gorzkie jest warzywo czy farsz?

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Za sosem bolońskim nie przepadam, ale w takim wydaniu bym się skusiła :) Papryki pięknie się prezentują :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, miło mi! :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Uwielbiam faszerowane papryki!

  • http://www.vademecumblogera.pl/ Beata Redzimska

    Pyszne. Papryki w kazdej formie i postaci uwielbiam. A te jak jeszcze widze te etapy przygotowania i tyle ziol, po prostu juz na nie choruje. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję. Jestem fanką dobrze przyprawionych dań, a w tym wypadku zioła świetnie uzupełniły pieczone pomidory.

  • Ja Zwykła Matkaa

    Bardzo smaczny przepis :) ja najczęściej płatkami owsianymi z mięchem lub kaszę z mięchem i warzywami :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Zainteresowałaś mnie tymi płatkami. Masz jakiś sprawdzony przepis?

  • http://michaliwanski.pl Michał Iwański

    Pamiętam, gdy jeździłem do babci i przygotowywała takie papryczki. Zrobiłaś mi tym niesamowite wspomnienia. Na pewno w wolnym czasie postaram się je zrobić, chciałbym dojść do takiego smaku jak u babci :D! Pozdrawiaaaam!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja dopiero pierwszy raz je jadłam. U Ciebie widzę, że to wręcz smak z dzieciństwa :) Czy babcię uda się przebić? Życzę powodzenia :) :)

  • http://martkanatura.pl/ Martka Natura

    Prosty przepis i zdjęcia zachęcają do wypróbowania :)

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Uwielbiam faszerowane papryki! Z sosem bolońskim chętnie wypróbuję, bo do tej pory jadłam zapiekane z jajkiem :)
    PS. Gratuluję filmików! Widziałam już kilka na FB i strasznie mi się to podoba. Do przodu! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję, bardzo się cieszę! To niezmiernie motywujące i dobrze wiedzieć, że idzie to w dobrym kierunku :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK