Tańsze zamienniki modnych produktów spożywczych

Świat ogarnęła moda na zdrowe żywienie. Bycie fit, diety wegetariańskie, wegańskie. Ludzie są coraz bardziej kreatywni w swoich propozycjach na jedzenie. Za tą falą przyszła fala na tzw. superfoods. Moda na zagraniczne, tym samym droższe składniki, które bez problemu możemy zastąpić tańszymi zamiennikami. Warto wiedzieć, że te łatwo dostępne produkty posiadają bardzo podobne właściwości, co wspomniane superfoods.

Zdjęcia stockowe.

Soczewica zamiast komosy ryżowej

Coś co wyróżnia te dwa produkty to wysoka zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Oba składniki są też dobrym źródłem błonnika i witamin grupy B. Różnią się przede wszystkim ceną. Za Quinoa zapłacimy ok. 30zł za kilogram, zaś w przypadku soczewicy jest to niecałe 20zł/kg.

Żurawina zamiast jagód goji

Zyskujące na popularności jagody goji posiadają wiele mikroelementów, a także witaminy C i B. Dobrze wpływają na wzrok, korzystnie wpływają na wątrobę, ale też niwelują zmęczenie. Ich tańszym odpowiednikiem będzie żurawina. Broni się równie dobrym składem, a wiele niższą ceną, bo różnica to ponad 15zł za kilogram.

Zdjęcie autorstwa Sambazon.

Siemię lniane zamiast nasion chia

Szałwia hiszpańska to jeden z najpopularniejszych superfoods. Obecnie można ją kupić w większości sklepów. Zarówno chia jak i siemię posiadają wiele kwasów omega-3.  Co ciekawe, siemię ma ich więcej. Posiadają dużo białka i błonnika. Z obu produktów można stworzyć pudding, zaś siemię będzie działało regenerująco na nasz układ pokarmowy. Różnica w cenie? Kilkadziesiąt złotych.

Zdjęcie autorstwa  Brenda Godinez.

Natka pietruszki zamiast spiruliny

Spirulina to nic innego jak algi morskie. Zawładnęły one branżą kosmetyczną i pokusiły się o zajęcie rynku spożywczego. Zawierają wiele białka, witamin A, E i B. Mają działanie antywirusowe, zmniejszają poziom cholesterolu oraz wzmacniają organizm. Takie same właściwości ma natka pietruszki. W sezonie jest bardzo tania. Na okres zimowy można ją nawet zamrozić. Cenowo wyjdzie nas dużo korzystniej. Sprawdzi się też tutaj szpinak, a ten w sklepach mamy dostępny przez cały rok.

Jeżyny zamiast borówek

Ciemne leśne owoce zawierają wiele antyoksydantów. Są też zdrowe dla wzroku i wzmacniają układ odpornościowy. Oba owoce działają uspokajająco i jak natka pietruszki – obniżają poziom cholesterolu (LDL). Mimo to nasze jeżyny czy jagody posiadają więcej dobroczynnych składników, a są o wiele tańsze. Za kilogram borówek zapłacimy ok. 35zł, zaś za kilogram jeżyn – ok. 16zł. Te owoce łatwo jest mrozić. Można też przygotować z nich dżem i korzystać z dobroci cały rok.

Czym zastąpić popularne superfoods? Mogłoby się wydawać, że jest to trudne do zrobienia. Czasem jednak wystarczy się rozejrzeć i wczytać we właściwości poszczególnych produktów. Używanie ich nie jest rzeczą złą. Jeśli jednak szukamy tańszych zamienników dla popularnych produktów – jest to do zrobienia. Często nasze krajowe składniki posiadają więcej witamin, a zawsze mniej kosztują. Warto więc pamiętać, czym obdarzyła nas matka natura.

Bonne journée!

Related Posts