Frittata gościła już u mnie na stole w innym wydaniu. Ten przepis na fritattę z boczkiem i ziemniakami sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na obiad. Zamiast boczku można użyć innego wędzonego mięsa albo np. ryby. Ja lubię go używać, bo ma specyficzny smak, a akurat mam dostęp do dobrego jakościowo mięsa. To danie wymaga niewiele czasu i przypraw więc warto zwrócić na nie uwagę. Ziemniaki można ugotować poprzedniego dnia lub wykorzystać te, które zostały z ostatniego obiadu.

składniki (2 porcje)

  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka

przygotowanie (do 20 min)

Boczek kroję w małe kawałki i smażę na suchej patelni i wytapiam tłuszcz. Jeśli trzeba, można dodać 2 łyżki oliwy (mój boczek tego wymagał). Wsypuję cebulę i przyprawiam. Paprykę obieram*, kroję w kosteczkę i smażę na patelni.

W tym czasie w dużej misce mieszam jajka z mlekiem i solą. Kiedy farsz jest miękki, układam na nim pokrojone w plastry ziemniaki i wlewam jaja. Duszę pod przykryciem aż jajka się zetną.

* Nie lubię papryki ze skórką, dlatego obieram ją obieraczką do warzyw. Można ją sparzyć, ale zabiera to więcej czasu więc warto wykorzystać ostre narzędzie i na jedno wyjdzie. Przepis na frittatę z boczkiem i ziemniakami jest wersją sycącą. Nie dajcie się zwieść pozornie wyglądającej patelni. Jeśli chcecie, całość możecie uzupełnić grzankami i tak jak ja, posypać pociętym szczypiorkiem.

Bon Appétit!

Related Posts