Kochani, nie ma na co czekać. Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto z niego czerpać. Można przygotować powidła, a także ciasto. U mnie występują w przepisie na tartę ze śliwkami i kruszonką. To bardzo prosty i szybki przepis. W tym wypadku poszłam na łatwiznę, bo można mu nieco więcej uwagi poświęcić, aby ciasto było bardziej kruche.
składniki (tortownica 26 cm)
KRUSZONKA
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
CIASTO
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 90 g cukru
- 2 żółtka
OWOCE
- 500 g śliwek
- 3 łyżki cukru
przygotowanie (1h 10min – w tym 45min pieczenia)
KRUSZONKA
Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą i wstawiam do zamrażarki. Jest to lekka posypka, nie będzie więc zbita.
CIASTO
Wygniatam ciasto ze wszystkich produktów. Rozkładam równomiernie w tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką) – zostawiam wyższy rant.
OWOCE
Śliwki mieszam z cukrem. Wrzucam do tortownicy, posypuję kruszonką i piekę w 180* przez 45 minut.
Dla ambitnych jest nieco bardziej wymagająca wersja. Ciasto można zapiekać samo przez 15 minut, zaś śliwki wcześniej przesmażyć, aby puściły sok albo wymieszać je z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Ja jak wspomniałam, w swoim przepisie na tartę ze śliwkami i kruszonką poszłam na łatwiznę. Chciałam szybko to ciasto przygotować i wstawić do piekarnika. Także wyszło, ale przez sok ze śliwek było nieco mniej kruche.
Bon Appétit!