Kochani, nie ma na co czekać. Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto z niego czerpać. Można przygotować powidła, a także ciasto. U mnie występują w przepisie na tartę ze śliwkami i kruszonką. To bardzo prosty i szybki przepis. W tym wypadku poszłam na łatwiznę, bo można mu nieco więcej uwagi poświęcić, aby ciasto było bardziej kruche.

składniki (tortownica 26 cm)

KRUSZONKA

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

CIASTO

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka

OWOCE

  • 500 g śliwek
  • 3 łyżki cukru

przygotowanie (1h 10min – w tym 45min pieczenia)

KRUSZONKA

Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą i wstawiam do zamrażarki. Jest to lekka posypka, nie będzie więc zbita.

CIASTO

Wygniatam ciasto ze wszystkich produktów. Rozkładam równomiernie w tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką) – zostawiam wyższy rant.

OWOCE

Śliwki mieszam z cukrem. Wrzucam do tortownicy, posypuję kruszonką i piekę w 180* przez 45 minut.

Dla ambitnych jest nieco bardziej wymagająca wersja. Ciasto można zapiekać samo przez 15 minut, zaś śliwki wcześniej przesmażyć, aby puściły sok albo wymieszać je z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Ja jak wspomniałam, w swoim przepisie na tartę ze śliwkami i kruszonką poszłam na łatwiznę. Chciałam szybko to ciasto przygotować i wstawić do piekarnika. Także wyszło, ale przez sok ze śliwek było nieco mniej kruche.

Bon Appétit!

Related Posts