Choć najbardziej lubię ziemniaki, to w ostatnim czasie gotowałam głównie makaron. Jest on wygodnym dodatkiem, który łatwo i szybko przygotować. Dlatego dla odmiany szpinak postanowiłam wykorzystać nie jako spaghetti, a do przepisu na risotto ze szpinakiem i bekonem. Wyszło jak zawsze szybko, prosto i smacznie. No i na dobrą sprawę całkiem zdrowo. Mój boczek jest bardzo chudy, a wędzony nadaje bardzo fajny smak. Jeśli chcecie, możecie zastąpić go szynką wędzoną albo wędzonym łososiem.

składniki (4 porcje)

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 szkl mleka

przygotowanie (do 30 min)

Ryż gotuję w osolonej wodzie – nieco krócej, niż jest to wskazane na opakowaniu.

Pokrojoną cebulę i czosnek smażę na maśle przyprawione solą i pieprzem. Kiedy są półmiękkie wrzucam szpinak i duszę na małym ogniu. Zaraz jak zwiędnie (czyli po ok. minucie) dodaję ugotowany ryż, wlewam mleko i serek topiony. Zagotowuję do rozpuszczenia sie sera.

Przepis na risotto ze szpinakiem i bekonem to szybkie rozwiązanie na obiad. Myślę, że można go zrobić w 20 minut. W czasie gotowania przygotowujemy całą resztę. Jestem zwolennikiem podgotowywania ziemniaków zanim wstawię je do piekarnika czy wcześniejszego ugotowania ryżu, ponieważ nigdy mi się nie zdarzyło, aby ilość wody podawana w przepisach wystarczała, a przede wszystkim by czas przygotowania się zgadzał. Prawda jest taka, że dania jednogarnkowe wymagają nieco więcej czasu na gotowanie takich produktów, ponieważ nie są przyrządzane w samej wodzie. Dlatego żeby zaoszczędzić czas i nerwów, jeśli coś będzie twarde, gotuję to wcześniej, a potem łączę ze sobą. Wolę umyć jeden garnek więcej, ale szybciej i smaczniej zjeść 🙂

Bon Appétit!

Related Posts