Od pierwszego przygotowania klasycznej shakshuki jestem jej wielką fanką. Wersja tradycyjna jest pyszna, a ta z udziałem czerwonej fasoli jej dorównuje. Chciałam więc na śniadanie przygotować coś nieco innego. Zdecydowałam się na przepis na szakszukę ze szpinakiem i pomidorkami. Nazwę co prawda można wziąć w cudzysłów, ale jako inspiracja poradziła sobie bardzo dobrze.

składniki (2 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku
  • 250 g szpinaku
  • olej do smażenia*
  • 4 jajka
  • 10 pomidorków
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

przygotowanie (20 min)

Cebulę, czosnek i boczek smażę na oleju. Kiedy są półmiękkie dorzucam szpinak, przyprawiam (z solą ostrożnie!) i duszę do miękkości. Na koniec kładę pomidorki przekrojone na pół, wbijam jajka i smażę do ścięcia się białek.

Cenię sobie czas, a przy nagrywaniu filmików i prowadzeniu bloga przygotowanie posiłków zajmuje go dużo więcej. Dlatego staram się, aby moje dania  były łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki jest też przepis na shakshukę ze szpinakiem i pomidorkami. Możecie zrezygnować z boczku albo dać inne mięso. *Olej jest potrzebny, jeśli tak jak ja macie chudy bekon. Wiem, że to brzmi dziwnie, jednak nie każdy ocieka tłuszczem, dlatego dosyć często go używam. Lubię jego smak, a że jakość jest świetna, moje sumienie pozostaje czyste 🙂

Bon Appétit!

Related Posts