Przepis na szakszukę ze szpinakiem i pomidorkami

Kulinariaśniadania mistrzów
22 października 2017 / By / , , , / 17 Komentarzy

Od pierwszego przygotowania klasycznej shakshuki jestem jej wielką fanką. Wersja tradycyjna jest pyszna, a ta z udziałem czerwonej fasoli jej dorównuje. Chciałam więc na śniadanie przygotować coś nieco innego. Zdecydowałam się na przepis na szakszukę ze szpinakiem i pomidorkami. Nazwę co prawda można wziąć w cudzysłów, ale jako inspiracja poradziła sobie bardzo dobrze.

składniki (2 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku
  • 250 g szpinaku
  • olej do smażenia*
  • 4 jajka
  • 10 pomidorków
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

przygotowanie (20 min)

Cebulę, czosnek i boczek smażę na oleju. Kiedy są półmiękkie dorzucam szpinak, przyprawiam (z solą ostrożnie!) i duszę do miękkości. Na koniec kładę pomidorki przekrojone na pół, wbijam jajka i smażę do ścięcia się białek.

Cenię sobie czas, a przy nagrywaniu filmików i prowadzeniu bloga przygotowanie posiłków zajmuje go dużo więcej. Dlatego staram się, aby moje dania  były łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki jest też przepis na shakshukę ze szpinakiem i pomidorkami. Możecie zrezygnować z boczku albo dać inne mięso. *Olej jest potrzebny, jeśli tak jak ja macie chudy bekon. Wiem, że to brzmi dziwnie, jednak nie każdy ocieka tłuszczem, dlatego dosyć często go używam. Lubię jego smak, a że jakość jest świetna, moje sumienie pozostaje czyste :)

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na jajka zapiekane w awokado
Przepis na jajka zapiekane w awokado
19 listopada 2017
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
16 listopada 2017
10 pomysłów na lunchbox do pracy - sałatki
5 pomysłów na lunchbox do pracy – sałatki
12 listopada 2017
  • Fabryka Pomysłów

    dla mnie to śniadanie idealne :d bardzo lubię jajka pod różną postacią :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Jajka dają bardzo szerokie pole manewru :)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Uwielbiam szakszukę! Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam. Dzięki za pomysł :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Polecam! Jestem fanką szakszuki, ale ta wersja jej dorównuje :-)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Niesamowicie apetycznie wygląda :) Bardzo chętnie bym skosztowała porcyjkę :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo mi miło!

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Piękne zdjęcia! <3

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :-) :-)

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Kochamy szakszuki na wiele sposobów 😛 Powstają spontanicznie głównie z tego co aktualnie ma się w lodówce 😛

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Z szakszuką jak z omletem, z wielu rzeczy można przygotować pyszną wersję :-)

  • http://naturalnieniebanalnie.pl/ Natalia- NaturalnieNiebanalnie

    Chyba spróbuję jutro na śniadanie 😀 tylko wyrzucę boczek i będzie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Danie wegetariańskie jak znalazł :)

  • http://oliwadochleba.pl/ Aleksandra | oliwadochleba.pl

    Jeszcze nigdy nie jadłam szakszuki, bardzo chętnie spróbuję :-) Dziękuję za inspirację!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Z czystym sumieniem polecam zarówno wersję klasyczną, jak również jej modyfikacje. Szakszuka to świetna baza na śniadanie :)

  • http://www.moj-kawalek-podlogi.pl Edyta moj-kawalek-podlogi

    Nigdy jeszcze nie jadła, ale słyszałam, że jest przepyszna! Ja mogę tylko powiedzieć, że zdjęcia są niesamowicie apetyczne 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Cieszę się :) Szakszukę polecam na śniadanie, a np. jej zmodyfikowana wersja z czerwoną fasolą sprawdzi się nawet na obiad :)

  • ANNANDSTYLE.pl

    Jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda super :))

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK