Lubię robić ciastka, bo są ciekawą formą deseru, a nieco mniej zobowiązującą. Kiedy jest ochota, można po nie sięgnąć i łatwiej zabrać je ze sobą w teren. Większość z nich dłużej postoi niż ciasto. I tym razem miałam wizję na szybki deser, ale nie wczytałam się w przepis na kruche ciastka ze skórką pomarańczową Jamiego Olivera, że ciasto trzeba mrozić 30 minut… Dlatego do ekspresowych nie należy, ale w tym czasie z powodzeniem możemy po sobie posprzątać.

składniki (ok. 20 ciasteczek)

  • 120 g masła (wyciągam wcześniej z lodówki)
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 100 g mąki
  • 25 g płatków orkiszowych
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1/2 pomarańczy

przygotowanie (25 min + 30 min mrożenia)

Masło ucieram z cukrem. Wbijam jajko i mieszam. Przesiewam mąkę i dodaję pozostałe składniki. Całość łączę na gładką masę.

Wykładam na folię aluminiową i formuję wałek (widać na filmiku). Zawijam i wstawiam na 30 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyciągam ciasto i tnę na cienkie plastry. Układam na dwóch blaszkach z papierem do pieczenia. Piekę 8 – 10 minut w 190*C. W czasie pieczenia znacznie rosną!

Kiedy się upieką, wyciągam je, daję czasy aby przestygły, a później przekładam na kratkę.

To stosunkowo prosty przepis na kruche ciastka ze skórką pomarańczową. Czas się wydłuża przez mrożenie, ale dzięki temu łatwo i szybko można je pokroić. Jeśli jesteście niecierpliwi, możecie spróbować sami lepić ciasteczka, ale jak wyjdą wam kulki, mogą potrzebować nieco więcej czasu na pieczenie. Do środka kruchych ciastek możecie też włożyć, co dusza zapragnie. Mi bardzo spodobał się oryginalny przepis. Zmieniłam w nim tylko płatki, bo akurat owsianych nie miałam.

Korzystacie z książek Jamiego Olivera? Jakie najbardziej polecicie tego lub innego autora?

Bon Appétit!

Related Posts