Przepis na proste i szybkie śniadanie – celebrowanie posiłku

Bardzo lubię celebrować posiłki, a moim numerem jeden są śniadania. Zawsze staram się, aby można było zaliczyć je do śniadań mistrzów. Zrobić coś innego czy ładnie podać. Wspólne celebrowanie świetnie sprawdza się na urlopach. Człowiek ma głowę wolną od spraw bieżących i raczej nigdzie się nie spieszy. Na dłuższym wyjeździe kolejny raz zdecydowaliśmy się na nocleg z wykupionym śniadaniem. Wymusza to na człowieku swego rodzaju dyscyplinę (posiłki serwowane są zawsze w określonych godzinach), a do tego pozwala na lenistwo, ponieważ nie trzeba troszczyć się o prowiant i sprzątanie. Dlatego dzisiejszy pomysł na śniadanie, to inspiracja jedzeniem na urlopie. Odpowiednio podane pozwala cieszyć się towarzystwem i samą czynnością. Wystarczy wykorzystać to, co jest w lodówce. Należy tylko pamiętać, aby nie podać zbyt wiele, aby jedzenie się nie popsuło lub zostawić opakowania, do których schowamy resztki. Poniższa lista składników to propozycja, którą można dostosować do siebie.

składniki (3 porcje)

  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków polędwicy
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 3 jajka
  • garść rukoli
  • garść pomidorków lub jeden duży
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka nutelli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sok
  • kawa lub herbata
  • koszyk pieczywa (rogal, bagietka, grzanki)

przygotowanie (do 15 minut)

Nie ma co się rozpisywać. Na początek wstawiam sadzone jajka, a w między czasie przygotowuję resztę i w miarę możliwości sprzątam na bieżąco.

Taka opcja to bardzo prosta propozycja na smaczne śniadanie. Wykorzystujemy to, co mamy obecnie w lodówce, można też pozbyć się resztek. Używamy ulubionych dodatków, warzyw i owoców. Szwedzki stół pozwala na spędzenie czasu z bliskimi i odpoczynek. Spokojnie zaliczyć to można do slow poranku i slow food. Niewiele potrzeba przygotować, a śniadanie mistrzów jak znalazł. Jeśli macie resztki jakiejś sałatki z obiadu czy twarożku z poprzedniego dnia, spokojnie można to wykorzystać. Warto pamiętać, aby nie kroić kilku pomidorów i kilku ogórków. Po jednym zdecydowanie wystarczy, bo potem ciężko wykorzystać takie pozostałości. Poza tym, zawsze można dokroić, jeśli czegoś zabraknie.

Celebrujecie swoje posiłki? Lubicie jadać śniadania w takiej formie czy raczej przygotowujecie kanapkę od razu?

Bon Appétit!

Related Posts