Przepis na proste i szybkie śniadanie – celebrowanie posiłku

Kulinariaśniadania mistrzów
5 listopada 2017 / By / , , / 26 Komentarzy

Bardzo lubię celebrować posiłki, a moim numerem jeden są śniadania. Zawsze staram się, aby można było zaliczyć je do śniadań mistrzów. Zrobić coś innego czy ładnie podać. Wspólne celebrowanie świetnie sprawdza się na urlopach. Człowiek ma głowę wolną od spraw bieżących i raczej nigdzie się nie spieszy. Na dłuższym wyjeździe kolejny raz zdecydowaliśmy się na nocleg z wykupionym śniadaniem. Wymusza to na człowieku swego rodzaju dyscyplinę (posiłki serwowane są zawsze w określonych godzinach), a do tego pozwala na lenistwo, ponieważ nie trzeba troszczyć się o prowiant i sprzątanie. Dlatego dzisiejszy pomysł na śniadanie, to inspiracja jedzeniem na urlopie. Odpowiednio podane pozwala cieszyć się towarzystwem i samą czynnością. Wystarczy wykorzystać to, co jest w lodówce. Należy tylko pamiętać, aby nie podać zbyt wiele, aby jedzenie się nie popsuło lub zostawić opakowania, do których schowamy resztki. Poniższa lista składników to propozycja, którą można dostosować do siebie.

składniki (3 porcje)

  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków polędwicy
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 3 jajka
  • garść rukoli
  • garść pomidorków lub jeden duży
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka nutelli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sok
  • kawa lub herbata
  • koszyk pieczywa (rogal, bagietka, grzanki)

przygotowanie (do 15 minut)

Nie ma co się rozpisywać. Na początek wstawiam sadzone jajka, a w między czasie przygotowuję resztę i w miarę możliwości sprzątam na bieżąco.

Taka opcja to bardzo prosta propozycja na smaczne śniadanie. Wykorzystujemy to, co mamy obecnie w lodówce, można też pozbyć się resztek. Używamy ulubionych dodatków, warzyw i owoców. Szwedzki stół pozwala na spędzenie czasu z bliskimi i odpoczynek. Spokojnie zaliczyć to można do slow poranku i slow food. Niewiele potrzeba przygotować, a śniadanie mistrzów jak znalazł. Jeśli macie resztki jakiejś sałatki z obiadu czy twarożku z poprzedniego dnia, spokojnie można to wykorzystać. Warto pamiętać, aby nie kroić kilku pomidorów i kilku ogórków. Po jednym zdecydowanie wystarczy, bo potem ciężko wykorzystać takie pozostałości. Poza tym, zawsze można dokroić, jeśli czegoś zabraknie.

Celebrujecie swoje posiłki? Lubicie jadać śniadania w takiej formie czy raczej przygotowujecie kanapkę od razu?

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na jajka zapiekane w awokado
Przepis na jajka zapiekane w awokado
19 listopada 2017
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
Przepis na indyka z soczewicą i pomidorami
16 listopada 2017
10 pomysłów na lunchbox do pracy - sałatki
5 pomysłów na lunchbox do pracy – sałatki
12 listopada 2017
  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Rzeczywiście wygląda bogato 😉

  • http://www.pinkenvelope.pl/ Marcelina

    Takie śniadania na bogato są u mnie czasem na weekend, kiedy więcej jest czasu i w spokoju można wszystko przygotować. W tygodniu już gorzej, bo uda się szybkie kanapki przygotować lub owsiankę :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To prawda, dlatego bardzo cenię sobie wolne weekendy. Dzięki temu mam możliwość przygotować takie śniadanie i cieszyć się nim dłużej niż 5 minut :)

  • http://www.mamdopowiedzenia.com/ Dorota Wójcik

    W natłoku spraw często zapominamy o takich prostych przyjemnościach, jak wspólny posiłek. Też lubię celebrować, nawet zwykła kawa podana w pięknej filiżance sprawia przyjemność, a jeżeli ma się z kim tę chwilę dzielić, to już ideał :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To prawda. Takie drobne elementy potrafią sprawiać radość i dodatkowo relaksować. To też dobry moment, aby zwolnić :)

  • http://www.znaciskiemnaszczescie.pl/ | Z naciskiem na szczęście

    Śniadanie to jedyny posiłek, który jemy razem, celebrujemy go za każdym razem :)

  • http://mistrzynicodziennosci.pl/ Daria | Mistrzyni Codzienności

    Szwedzki stół zawsze w formie :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Baaardzo lubię celebrować posiłki i staram się to robić nawet jeśli jem sama. Żeby zwracać po prostu uwagę na to co jem, jak to smakuje, jaką ma strukturę :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Mam podobnie. W przypadku śniadania jest to dobry moment, aby dobrze rozpocząć dzień i „ruszyć z kopyta”. Delektowanie się posiłkami dobrze też wpływa na trawienie więc dobrze o tym pamiętać :)

  • Joanna Baranowska

    Lubię sycące śniadania, dawno już nie miałam czasu ich celebrować :) Na pewno zwracam uwagę na to, żeby były różnorodne i zdrowe.

  • http://patrzszerzej.pl Monika Nowak

    Nie zawsze mam na to czas, ale też lubię celebrować śniadania :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Na takie śniadanko możesz mnie zaprosić 😉

  • http://www.lawyerka.pl lawyerka

    Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Lubię właśnie takie porządne i na wypasie! Lubię też hotelowe i wyjazdowe śniadania :) Zawsze się wtedy śmieję, że chciałabym, żeby ktoś mi takie różnorodne przygotowywał w domu 😀 Jedyny problem u mnie to z celebracją śniadań. Mój chłopak albo jest w biegu i porywa w locie co popadnie albo potrafi spać do przedpołudnia, a ja z moim wczesnym wstawaniem już wtedy jestem dawno po śniadaniu 😀 😀 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      W takich sytuacjach faktycznie ciężko się zgrać i wtedy urlop to jeden z takich momentów, kiedy łatwiej to osiągnąć :-) Celebrowanie posiłków bywa fajne nawet w pojedynkę. Kiedy mam dłuższą chwilę, lubię sobie samej ładnie podać taki posiłek, nawet jeśli jest to II śniadanie. Z kolei w przypadku wspólnego jedzenia, można szukać okazji w obiadach, kolacjach lub wieczornym oglądaniu filmu :-)

  • http://rytmynatury.pl Agnes Patelska – rytmynatury

    Ja znowu jakoś nie jestem rano głodna i wystarcza mi niewiele. Każdy z nas jest inny więc i potrzeby są inne. Jestem nocnym markiem więc może to z tego wynika. Najbardziej lubię jadać obiady 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja też nie potrafię jeść zaraz po przebudzeniu. Kiedy robię śniadanie w weekend, trochę czasu mija i zdążę nabrać na nie ochoty. Często kończy się w takiej sytuacji na 2 kanapkach, jajecznicy z jednego jajka, 2 łyżkach szakszuki, ale i tak lubię ten poranny rytuał :)

  • http://www.healthystyle.pl/ Healthy Style

    To śniadanie na zdjęciach wygląda jak z jakiejś dobrej restauracji 😉 U mnie w ciągu tygodnia śniadanie musi być szybkie, ale za to w weekendy lubimy je celebrować :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :-) W tygodniu albo mam ze sobą lunchbox lub kupuję produkty i robię szybkie śniadanie w pracy. W weekend z kolei lubię zaplanować na to czas i delektować się posiłkiem :)

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Jak to pięknie wszystko wygląda :) W rzeczywistości większość osób po prostu robi sobie na szybko kanapki i tyle. Takie śniadania kojarzą nam się z wakacjami u babci :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję! W tygodniu nie mam czasu na takie posiłki i za to lubię weekend. Wtedy mogę coś ciekawszego przygotować, niż tradycyjna kanapka czy szybki lunchbox (choć te też bywają pyszne!).

  • Niedzielnykucharz.pl

    Ja też uwielbiam celebrować sniadania i faktycznie wyjazdy temu sprzyjają. Uwielbiamy długo siedzieć przy stole i choc w tygodniu jemy po prostu płatki, to w soboty i niedziele lubimy zaszalec. Czesto robimy jakies konkretne potrawy, np. jajko poszetowe, czy jakies oryginalne grzanki, ale takie sniadanie na bogato, gdzie jest pełno na stole – to tez super sprawa. Twoje wygląda naprawdę smakowicie :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dlatego tak bardzo cenię sobie wolne weekendy. Mam wtedy czas nadrabiać pewne tematy, ale też móc nieco się zrelaksować i cieszyć takimi rzeczami jak śniadanie. W tygodniu brakuje na to czasu :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Och, chciałabym, żeby mi ktoś takie królewskie śniadanie zaserwował :)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Lubię ładnie podane posiłki. Podczas tygodnia pracy nie bardzo mam na to czas, ale weekendy to już inna sprawa :)

  • http://dailyalexa.blogspot.com.es/ Aleksandra Płuciennik

    Super sposób na śniadanie :) Kojarzy mi się z domem rodzinnym, kiedy mój tata w weekendy przygotowywał dla nas taki szwedzki stół. Wspaniałe wspomnienia :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To bardzo miłe wspomnienie! U nas ze wspólnych posiłków w dzieciństwie to były głównie niedzielne obiady. Poza tym, każdy wstawał osobno i jadł sam, tak samo różnie kończył lekcje/pracę :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK