Nie wiem jak u Was, ale u mnie szyszki z ryżu preparowanego to typowy smak dzieciństwa. Pamiętam, że kosztowały dosłownie grosze, bo dokładnie 60. Bardzo je lubiłam i zajadałam się nimi jak jakimś rarytasem. Dlatego kiedy zobaczyłam na stronie zresetowani.pl przepis na szyszki z ryżu preparowanego, postanowiłam je zrobić, tylko wykorzystując do tego kajmak. To bardzo szybki i prosty deser, więc mogą przygotować go nawet ci, którzy będą gotować po raz pierwszy.
składniki (ok. 50 szyszek)
- 400 g kajmaku z puszki
- 1/2 czekolady mlecznej
- 1/2 czekolady białej
- 100 g ryżu preparowanego
przygotowanie (do 50 min – w tym lepienie)
Kajmak dzielę na pół i gotuję na małym ogniu porcję z białą czekoladą i porcję z mleczną – aż do rozpuszczenia.
Do dwóch misek dzielę ryż, do jednej wlewam jasną masę, do drugiej ciemną i mieszam.
Formuję nieduże kulki (łyżka na kulkę, widać na filmiku) chłodzę w lodówce.
To byłoby na tyle. Jedyne na co należy zwrócić uwagę, to by kajmak rozpuszczać na najmniejszym ogniu i mieszać często, aby się nie przypalił – ja gotowałam dwa jednocześnie. Jeśli masa będzie ciepła, może być trudno lepić szyszki z ryżu preparowanego z kajmakiem, dlatego można go przestudzić, a dłonie bardzo lekko zwilżać wodą.
Bon Appétit!
Pingback: Leandro Farland()
Pingback: Arie Baisch()
Pingback: Lila Lovely()
Pingback: Madelyn Monroe Masturbating()
Pingback: premium-domain-name()
Pingback: Assignment Paper Help()
Pingback: Assignment help()
Pingback: Academic Writing Service()
Pingback: valentine pillow()
Pingback: valentine pillow()
Pingback: valentines gift()
Pingback: Click Here()
Pingback: Click Here()
Pingback: Click Here()
Pingback: Click Here()