Przepis na szyszki z ryżu preparowanego z kajmakiem

Nie wiem jak u Was, ale u mnie szyszki z ryżu preparowanego to typowy smak dzieciństwa. Pamiętam, że kosztowały dosłownie grosze, bo dokładnie 60. Bardzo je lubiłam i zajadałam się nimi jak jakimś rarytasem. Dlatego kiedy zobaczyłam na stronie zresetowani.pl przepis na szyszki z ryżu preparowanego, postanowiłam je zrobić, tylko wykorzystując do tego kajmak. To bardzo szybki i prosty deser, więc mogą przygotować go nawet ci, którzy będą gotować po raz pierwszy.

składniki (ok. 50 szyszek)

  • 400 g kajmaku z puszki
  • 1/2 czekolady mlecznej
  • 1/2 czekolady białej
  • 100 g ryżu preparowanego

przygotowanie (do 50 min – w tym lepienie)

Kajmak dzielę na pół i gotuję na małym ogniu porcję z białą czekoladą i porcję z mleczną – aż do rozpuszczenia.

Do dwóch misek dzielę ryż, do jednej wlewam jasną masę, do drugiej ciemną i mieszam.

Formuję nieduże kulki (łyżka na kulkę, widać na filmiku) chłodzę w lodówce.

To byłoby na tyle. Jedyne na co należy zwrócić uwagę, to by kajmak rozpuszczać na najmniejszym ogniu i mieszać często, aby się nie przypalił – ja gotowałam dwa jednocześnie. Jeśli masa będzie ciepła, może być trudno lepić szyszki z ryżu preparowanego z kajmakiem, dlatego można go przestudzić, a dłonie bardzo lekko zwilżać wodą.

Bon Appétit!

Related Posts