Nie mogę sobie przypomnieć gdzie, ale na którymś z polskich blogów kulinarnych zobaczyłam tę inspirację. Chyba nic w niej nie zmieniałam, bo odtworzyłam w pamięci tylko jego fotografię. To kolejny prosty pomysł na śniadanie. Przepis na jajka zapiekane w awokado to też próba polubienia się z tym owocem. Nie powiem, aby zdał celująco, ale dla osób, które je lubią, na pewno będzie to dobra inspiracja na zdrowe śniadanie.

składniki (2 porcje)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka*
  • sól
  • pieprz
  • 4 plastry bekonu
  • opcjonalnie olej
  • garść rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

przygotowanie (do 25 minut)

Piekarnik nastawiam na 200*C.

Awokado myję, kroję na pół i wyciągam pestkę. Przyprawiam solą i pieprzem. Wbijam jajko i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut.

W tym czasie smażę boczek na średnim ogniu i przygotowuję rzodkiewki.

To bardzo łatwy przepis na pieczone awokado z jajkiem. *Warto zwrócić uwagę, czy białka w jajku nie jest za dużo, bo mimo że moje było małe, to się wylało (widać na filmiku). Oprócz tego

proponuję, aby ściąć dosłownie mały kawałek owocu od dołu, dzięki czemu grzecznie będzie leżeć na blaszce.

Bon Appétit!

Related Posts