Miała być szarlotka, a wyszedł przepis na zapiekane jabłka z bezą. Bardzo prosto i w sumie szybko można zrobić taki deser. Mniejsza ilość cukru pozwoli zaliczyć go do wersji odchudzonej, ale wtedy pomyślałabym o dodaniu łyżeczki skrobi kukurydzianej. Jeśli nie wiecie, co słodkiego sobie przygotować, zachęcam spróbować poniższej propozycji.

składniki (forma 20 x 25 cm)

  • 850 g twardych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 płaskie łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 3 białka
  • 1 szkl cukru
  • 50 g płatków migdałów

przygotowanie (45 minut)

Jabłka myję, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję na małe kawałki. Gotuję na średnim ogniu z cukrem brązowym, cynamonem i masłem. Przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do przestygnięcia.

Nastawiam piekarnik na 180*C.

Białka ubijam na sztywną pianę, zmniejszam obroty i stopniowo łączę z cukrem. Na koniec dodaję migdały. Całość wykładam na jabłka i wstawiam do piekarnika – piekę 30 minut.

Przepis na pieczone jabłka z bezą to ciekawy pomysł na jesienny deser. Owoce te są łatwo dostępne, a cena za nie jest już niższa. Wiele deserów można z nich przygotować, ale takie pod słodka pierzynką mogą Was zaskoczyć. Jeśli zatem szukacie czegoś, co łatwo i szybko przyrządzić, spokojnie możecie się za to zabrać. Potem do piekarnika i gotowe!

Bon Appétit!

Related Posts