Przepis na ciecierzycę curry z boczkiem i pomidorami

Ostatnio wspominałam Wam, że znalazłam świetny przepis u Karoliny. Byłam po zakupach nastawiona na jego przyrządzenie, ale zabrakło mi dosyć kluczowego smakowo składnika – curry. Poza tym nie namoczyłam ciecierzycę i zrobiłam coś zupełnie innego. Jednak przy następnych zakupach nadrobiłam swoje braki i tym razem proponuję Wam swoją wersję na przepis na ciecierzycę curry z boczkiem i  pomidorami. Dodałam wędzonego boczku, bo ma niesamowity smak, a jak spojrzycie na filmik – wcale taki tłusty nie jest. Zrezygnowałam też ze szpinaku, bo wykorzystałam go ostatnio.

składniki (4 porcje)

  • olej do smażenia
  • 1 łyżka curry
  • 1 cebula
  • 130 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)

przygotowanie (do 30 minut)

Rozgrzewam olej i zesmażam curry. Dorzucam cebulę i boczek pokrojone w kostkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Kiedy są miękkie, wlewam pomidory, przecier i z grubsza wypłukaną ciecierzycę oraz mleko kokosowe. Jeśli danie jest zbyt kwaśne – dodaję cukier i zagotowuję.

Tak jak w oryginalnym przepisie, swoją inspirację na ciecierzycę z boczkiem i pomidorami podałam z ryżem. Mimo że cieciorka sama w sobie jest syta, to wymieszanie jej z ryżem dobrze jej zrobiło, a całości starczy na dwa obiady. 30 minut to czas podany z górką. Wystarczy tylko pokroić cebulę i wycisnąć czosnek. Boczek często sprzedawany jest już w kostce. Smażymy, zagotowujemy i szybki obiad mamy gotowy.

Bon Appétit!

Related Posts