Przepis na ciecierzycę curry z boczkiem i pomidorami

Kulinariasmaczny obiad
26 listopada 2017 / By / , , , / 22 Komentarzy

Ostatnio wspominałam Wam, że znalazłam świetny przepis u Karoliny. Byłam po zakupach nastawiona na jego przyrządzenie, ale zabrakło mi dosyć kluczowego smakowo składnika – curry. Poza tym nie namoczyłam ciecierzycę i zrobiłam coś zupełnie innego. Jednak przy następnych zakupach nadrobiłam swoje braki i tym razem proponuję Wam swoją wersję na przepis na ciecierzycę curry z boczkiem i  pomidorami. Dodałam wędzonego boczku, bo ma niesamowity smak, a jak spojrzycie na filmik – wcale taki tłusty nie jest. Zrezygnowałam też ze szpinaku, bo wykorzystałam go ostatnio.

składniki (4 porcje)

  • olej do smażenia
  • 1 łyżka curry
  • 1 cebula
  • 130 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)

przygotowanie (do 30 minut)

Rozgrzewam olej i zesmażam curry. Dorzucam cebulę i boczek pokrojone w kostkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Kiedy są miękkie, wlewam pomidory, przecier i z grubsza wypłukaną ciecierzycę oraz mleko kokosowe. Jeśli danie jest zbyt kwaśne – dodaję cukier i zagotowuję.

Tak jak w oryginalnym przepisie, swoją inspirację na ciecierzycę z boczkiem i pomidorami podałam z ryżem. Mimo że cieciorka sama w sobie jest syta, to wymieszanie jej z ryżem dobrze jej zrobiło, a całości starczy na dwa obiady. 30 minut to czas podany z górką. Wystarczy tylko pokroić cebulę i wycisnąć czosnek. Boczek często sprzedawany jest już w kostce. Smażymy, zagotowujemy i szybki obiad mamy gotowy.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
10 grudnia 2017
Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka
Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka
7 grudnia 2017
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
3 grudnia 2017
  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    Bez boczku chętnie :)

  • Super dzieciaczki

    Nie wiem czemu, ale ciecierzycy jeszcze nigdy nie jadłam.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Ja też do niedawna nie miałam okazji. Pierwszy raz spróbowałam jej na urlopie w Hiszpanii, a teraz zrobiłam ją pierwszy raz. Jest naprawdę smaczna i syta.

      • Anna Koronowska

        W Hiszpanii je się bardzo dużo.

        • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

          W sensie je się dużo ciecierzycy, czy ogólnie dużo się je?

          • Anna Koronowska

            I jedno i drugie, je się dużo strączkowych, najwięcej w Europie.

          • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

            Nie wiedziałam, że tak duży udział w hiszpańskim menu mają warzywa strączkowe. Przyznam też, że w czasie swojego pobytu na Teneryfie nie pomyślałam, aby dużo jedli, choć niektóre porcje małe nie były :)

    • Anna Koronowska

      Jest bardzo zdrowa!

  • Fabryka Pomysłów

    smaczna potrawka! :)

  • https://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Potrawka taka, że palce lizać! Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję!

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Pyszne danie :) Takie smaki to coś dla mnie :)

  • Anna Koronowska

    Pycha, bardzo fajne masz przepisy. Masz fanpage? Polubilabym.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję :) Wtyczka FB jest obok po prawej :)

  • http://btth.pl/ Joanna Julia Sokołowska

    Wyszło trochę takie ciecierzycowe leczo 😀 Wygląda mega-apetycznie!

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    o jak sycąco i aromatycznie :)

  • Mari Marina

    Jako wegetarianka przepisu nie wypróbuję :( moze jakiś inny 😉

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Wystarczy zrezygnować z boczku, bo i bez niego wyjdzie bardzo smaczny i sycący. Proponuję też dodać szpinak :)

  • http://www.spirulina.pl/ Kamil Radlak

    Bardzo mnie ciekawi jak smakuje :)

  • http://modanabio.com/ Moda na bio

    Narobilas mi smaku… Od razu poczulam sie glodna, a jestem swiezo po obiedzie. Szczegolnie teraz na fali wegetarianskiej ciecierzyce i soczewice odnajduja nalezne im miejsce w kuchni i w naszym codziennym menu i to jest dobra rzecz. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Agata Maj Cher

    Uwielbiam cieciorkę w pomidorkach. Robię ją w wersji wegańskiej :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK