Kiedyś byłam zagorzałą fanką naleśników i placków. Jadałam je na okrągło i wymyślałam bardzo różne wersje. W pewnym momencie przejadły mi się na tyle, że nie miałam ochoty nawet na nie patrzeć. Jednak wpadł mi kiedyś w oko przepis na placki bananowe, które bardzo przypadły do gustu Panu Mężowi w wersji z nutellą. Muszę przyznać, że i mnie na tyle posmakowały, że zjadłam je na śniadanie. Polecam, bo są bardzo delikatne i smaczne.
składniki (2 duże porcje)
- 2 banany
- 100 g mąki
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
składniki (25 min)
Wszystkie składniki poza olejem kokosowym blenduję na gładką masę.
Rozgrzewam olej i na średnim ogniu smażę małe placki.
To bardzo proste i szybkie śniadanie, ale zdecydowanie smaczne i warte przyrządzenia. Przepis na placki bananowe można podać z ulubionym dżemem, nutellą lub owocami. My jedliśmy w obu tych wersjach i każda była dobra. Mimo że rzadko jem placki czy naleśniki, to te skosztowałam z wielką przyjemnością. Dwie duże łyżki jogurtu greckiego porównałabym do jego małego opakowania.
Bon Appétit!