Kiedyś byłam zagorzałą fanką naleśników i placków. Jadałam je na okrągło i wymyślałam bardzo różne wersje. W pewnym momencie przejadły mi się na tyle, że nie miałam ochoty nawet na nie patrzeć. Jednak wpadł mi kiedyś w oko przepis na placki bananowe, które bardzo przypadły do gustu Panu Mężowi w wersji z nutellą. Muszę przyznać, że i mnie na tyle posmakowały, że zjadłam je na śniadanie. Polecam, bo są bardzo delikatne i smaczne.

składniki (2 duże porcje)

  • 2 banany
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

składniki (25 min)

Wszystkie składniki poza olejem kokosowym blenduję na gładką masę.

Rozgrzewam olej i na średnim ogniu smażę małe placki.

To bardzo proste i szybkie śniadanie, ale zdecydowanie smaczne i warte przyrządzenia. Przepis na placki bananowe można podać z ulubionym dżemem, nutellą lub owocami. My jedliśmy w obu tych wersjach i każda była dobra. Mimo że rzadko jem placki czy naleśniki, to te skosztowałam z wielką przyjemnością. Dwie duże łyżki jogurtu greckiego porównałabym do jego małego opakowania.

Bon Appétit!

Related Posts