Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem

Jako zdeklarowana fanka ziemniaków, przyrządzam je na różne sposoby. Zapiekanka ziemniaczana to bardzo fajna alternatywa dla obiadu. Można wrzucić do niej naprawdę wiele rzeczy, a dalej będzie pyszna. Ta wersja przepisu na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem do najbardziej dietetycznych nie należy, a to głównie za sprawą sosu śmietanowego i sera, ale na pewno warta jest grzechu. Jeśli zaś wolicie, aby miała nieco mniej kalorii, możecie dać mniej sera i użyć jogurtu zamiast śmietany.

składniki (6 porcji)

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • 300 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 300 g tartej mozzarelli
  • 250 g krojonego chudego boczku

przygotowanie (1 godz)

Ziemniaki obieram, gotuję, a później kroję w plasterki.

W tym czasie smażę cebulę z czosnkiem, wrzucam szpinak, przyprawiam delikatnie solą i pieprzem.

W misce mieszam śmietanę, jajka, pieprz i czerwoną paprykę.

Naczynie żaroodporne smaruję olejem, wykładam warstwę ziemniaków, szpinak, boczek, sery i sos. Następnie ziemniaki, szpinak, boczek, sery i sos. Na koniec zmieniam kolejność, daję szpinak, boczek, ziemniaki i ser.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.

Jak to na zapiekankę przystało, wymaga ona więcej czasu na przygotowanie, ale na pewno sprawdzi się na niedzielnym obiedzie. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem to bardzo syta propozycja na obiad. Kilka zamienników wystarczy lub ograniczenie ilości i nie będzie aż tak kaloryczna. Ja raz na jakiś czas pozwalam sobie na tak bogatą wersję, ponieważ jedzona z umiarem, nikomu nie zaszkodzi. Wam też polecam, jeśli lubicie takie dania.

Bon Appétit!

Related Posts