Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka

Jedna osoba napisała ostatnio, że z improwizacji w kuchni często wychodzą bardzo smaczne rzeczy. Tak było też tym razem, bo kiedy przygotowywałam jedno ze śniadań, okazało się że Pan Mąż poprzedniego dnia wykorzystał część jajek. Przez to miałam tylko jedno i plan na deser musiał mocno ulec zmianie. Jednak miało być czekoladowo i tak pozostało. Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka robił się bardzo szybko, bo tak naprawdę wszystkie składniki daje się do jednej miski, miesza i wstawia do piekarnika.

składniki (tortownica 26 cm)

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka
  • ¾ szkl oleju
  • 1 jajko
  • 1 czekolada
  • 30 – 50 g masła
  • maliny
  • kilka migdałów

przygotowanie (1 godz)

Piekarnik nastawiam na 180*C.

Wszystkie sypkie produkty daję do miski i mieszam. Dodaję płynne i łączę za pomocą robota.

Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem i piekę 40 minut.

Czekoladę rozpuszczam z masłem, polewam upieczone ciasto, posypuję posiekanymi migdałami i malinami.

Prawda, że proste? Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Nawet amatorzy kuchenni sobie z nim poradzą. Bardzo lubię takie rozwiązania. Kiedy nie trzeba ubijać oddzielnie składników, proces pieczenia ciasta jest bardzo przyspieszony.

Macie może jakieś przepisy na ciasto, gdzie wykorzystuje się tylko jedno jajko albo w ogóle go nie potrzeba?

Bon Appétit!

Related Posts