Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka

Kulinariana dobry humor
7 grudnia 2017 / By / , / 19 Komentarzy

Jedna osoba napisała ostatnio, że z improwizacji w kuchni często wychodzą bardzo smaczne rzeczy. Tak było też tym razem, bo kiedy przygotowywałam jedno ze śniadań, okazało się że Pan Mąż poprzedniego dnia wykorzystał część jajek. Przez to miałam tylko jedno i plan na deser musiał mocno ulec zmianie. Jednak miało być czekoladowo i tak pozostało. Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka robił się bardzo szybko, bo tak naprawdę wszystkie składniki daje się do jednej miski, miesza i wstawia do piekarnika.

składniki (tortownica 26 cm)

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka
  • ¾ szkl oleju
  • 1 jajko
  • 1 czekolada
  • 30 – 50 g masła
  • maliny
  • kilka migdałów

przygotowanie (1 godz)

Piekarnik nastawiam na 180*C.

Wszystkie sypkie produkty daję do miski i mieszam. Dodaję płynne i łączę za pomocą robota.

Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem i piekę 40 minut.

Czekoladę rozpuszczam z masłem, polewam upieczone ciasto, posypuję posiekanymi migdałami i malinami.

Prawda, że proste? Przepis na ciasto czekoladowe z jednego jajka jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Nawet amatorzy kuchenni sobie z nim poradzą. Bardzo lubię takie rozwiązania. Kiedy nie trzeba ubijać oddzielnie składników, proces pieczenia ciasta jest bardzo przyspieszony.

Macie może jakieś przepisy na ciasto, gdzie wykorzystuje się tylko jedno jajko albo w ogóle go nie potrzeba?

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą
10 grudnia 2017
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem
3 grudnia 2017
Przepis na placki bananowe
Przepis na placki bananowe
30 listopada 2017
  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Wygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym :)

  • http://modanabio.com/ Moda na bio

    Podziwiam Twoje fotki gastronomiczne, i tu najlepsza sa – jak to mowia Francuzi – wisienka na torcie – a tu dokladnie te malinki. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Bardzo mi miło, dziękuję :) Fakt, ta garść malin bardzo fajnie uzupełniła ciasto.

  • Michał Woroniecki

    Jestem fanem wszelkich ciast, uwielbiam je w każdej postaci i formie. Szczególnie te czekoladowe :(

  • http://aleksandrakaliszan.com/ Ola | Chasing Colors

    Pyyyycha! No i jakie cudne zdjęcia! :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Dziękuję! :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Wygląda pięknie!

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Świetna konsystencja! Myślę, że spokojnie można by w nim zastąpić jajko bananem i na pewno by wyszło 😉
    Ciasta bez jajek? Ja jestem już specjalistą 😀 Przedwczoraj upiekłam makowiec bez jajek, ale właśnie z bananami i wszyscy byli zachwyceni :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Naprawdę banan jest w stanie tak dobrze zastąpić jajko? Zdaje sobie sprawę, że nie mówimy o ciastach typu biszkopt, jednak jajko to jajko :)

      • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

        Mi zawsze się sprawdza 😉 W tym przepisie byłby jak znalazł i można wtedy również zmniejszyć trochę ilość oleju :)

  • Fabryka Pomysłów

    po prostu czekoladowa rozpusta! :)

  • http://magicznykociolek.blox.pl Ervi

    CZekoladocholik będzie zadowolony :)

  • Czterdzieści Dziewięć Metrów C

    omomomomom ślinka pociekła! idealne! 😉

  • http://pixelkolor.pl Jola (Pixel Kolor)

    Ja w zasadzie ostatnio większość piekę bez jajka, np. popularny chleb bananowy (widziałam różne przepisy), który chlebem nie jest dla mnie.

  • http://pixelkolor.pl Jola (Pixel Kolor)

    Ja od prawie pól roku piekę bez jajek. Teraz testuję siemię lniane jako zastępstwo. Banana nie zdaje egzaminu.

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Jak sprawdza się siemię lniane? O nim to już na pewno bym nie pomyślała.

      • http://pixelkolor.pl Jola (Pixel Kolor)

        W sumie nie zauważam różnicy między lnem a jajkiem.. Siemię lniane używam nawet do panierowania, zamiast jajka właśnie.

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Wszystko co czekoladowe robi wrażenie wizualne i smakowe :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK