Kiedy odkryłam dobrodziejstwa jajek w koszulce, przygotowywałam je w różnej formie. Występowały już w wersji ze szpinakiem czy w sałatce. Pomyślałam sobie jednak, że w kanapce też mogą się sprawdzić, bo te nie muszą być nudne. Przepis na grzanki z jajkiem w koszulce i rukolą to alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Jest proste, całkiem szybkie, ale też sycące.
składniki (2 porcje)
- 2 duże kromki chleba
- 4 plasterki polędwicy
- 2 garście rukoli
- 2 jajka
- 1 pomidor
- majonez / jogurt / ulubiony sos
- 1 łyżka octu
- sól
przygotowanie (do 15 min)
W małym garnku zagotowuję wodę z solą i octem . Robię wir za pomocą łyżki, wbijam jajko, zmniejszam ogień i gotuję ok. 3 minut.
W tym czasie przygotowuję grzanki z chleba – można na patelni z małym dodatkiem tłuszczu.
Na patelni podsmażam plasterki polędwicy.
Na grzankę kładę polędwicę, smaruję ją sosem, nakładam rukolę, plastry pomidora i ugotowane jajko w koszulce.
Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Jeśli jeszcze nie robiliście jajek w koszulce, nie bójcie się, że to skomplikowane. Ważne jest, aby dodać ocet i zrobić wir, w którym jajko utworzy koszulkę. Wszystkie smaki bardzo fajnie się uzupełniają, a sos czy majonez podkreślają fakturę grzanki. Przepis na kanapkę z jajkiem w koszulce i rukolą to dobry pomysł na szybkie, ale inne niż zwykle śniadanie.
Bon Appétit!