Przepis na hiszpańskie sosy mojo verde, mojo rojo

Kulinariasmaczny obiad
14 grudnia 2017 / By / , / 9 Komentarzy

Będąc w październiku na Teneryfie, zachwycałam się wieloma rzeczami i po powrocie najpierw o tym pisałam. Oprócz tego pierwszego dnia po powrocie przygotowałam ziemniaczki, nazywane tam papas arrugadas. Nie wyróżniają się niczym szczególnym, poza tym że są małe i gotowane w skórce z dużą ilością soli. Jest to jedno z tradycyjnych tapas na wyspach kanaryjskich. Podaje się je z hiszpańskimi sosami – mojo verde i mojo picon. Przepis na pewno przypadnie fanom tamtejszej kuchni, ale myślę, że innym też posmakuje. Co prawda nie miałam w 100% tych samych składników, dlatego mój przepis na sosy mojo jest nieco zmieniony, ale smak nie różni się zbyt bardzo.

składniki (3 porcje)

MOJO VERDE

  • 1 papryka żółta*
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szkl oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry (mielonej)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru

MOJO ROJO

  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól

przygotowanie (do 20 min)

Przygotowanie jest banalnie proste – po oczyszczeniu i pokrojeniu papryk – wszystkie składniki z jednego sosu wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.

To samo robimy z drugim sosem.

Sosy mojo verde i mojo picon pasują do wielu dań, a w towarzystwie ziemniaczków są niezastąpione. Przepis na hiszpańskie sosy jest bardzo prosty. *Co prawda w mojo verde papryka powinna być zielona, jednak ja takiej w sklepie nie dostałam. Mimo to smak był naprawdę zbliżony do oryginału, a i kolor bardzo się nie różnił. Mojo rojo z natury jest ostre, ja nas nieco oszczędziłam. Kminkiem zastąpiłam kumin, który jest w Polsce trudno dostępny.  Jeśli myśleliście, że to jedna i ta sama przyprawa – byliście w błędzie. Przyprawy są różne, ale nie tak bardzo więc spokojnie możecie użyć kminku.

Bon Appétit!

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
Przepis na zapiekane jajka z łososiem
Przepis na zapiekane jajka z łososiem i szpinakiem
11 stycznia 2018
Przepis na indyka masala z chlebkiem naan
Przepis na indyka masala z chlebkiem naan
7 stycznia 2018
  • http://rytmynatury.pl Rytmy Natury

    Wspaniałe sosy, świetne składniki. Kocham taka kuchnię :)

  • Agnieszka Adamowska

    Pyyyszne! uwielbiam kuchnię hiszpańską. Przepis zrealizuję :-)

  • http://parisbymoni.com Monika | Paris by Moni

    Uwielbiam takie sosy, szczegolnie, ze mozna je podac przed posilkiem i sa ciekawym urozmaiceniem. Bardzo smakowite przepisy!

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      To prawda, jako przystawka z bagietkę się sprawdzą. Do tego pasują do wielu dań :)

  • http://www.rysietropy.pl Rysie Tropy

    Właśnie wróciłam z Gran Canarii – tam również królowały ziemniaczki. Zapisuję przepis i zrobię u siebie 😀 Sos jak znalazł 😀

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Wypsy kanaryjskie słyną z hiszpańskich tapas i chętnie bym tam wróciła! :)

  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo apetycznie :) Mniam :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Wow! Bardzo lubię takie dania! Zdecydowanie moje smaki :)

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Ciekawe jesteśmy smaku :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK