5 pomysłów na rybę na święta

Kulinaria
21 grudnia 2017 / By / , / 8 Komentarzy

Ryby mają to do siebie, że posiadają specyficzny smak. Z reguły albo ktoś je lubi, albo jest ich zdeklarowanym wrogiem. Ja rybę zjem, choć jej wielką fanką nie jestem. Mimo to niektóre gatunki można podać w bardzo różny sposób, aby dać szansę i tej potrawie świątecznej. Jakby nie było, ryba to stały element świąt Bożego Narodzenia, dlatego poniżej zebrałam listę 5 pomysłów na rybę na stół wigilijny. U mnie w domu robiło się je wszystkie więc być może komuś z Was przyda się ten pomysł.

1. Ryba po japońsku

Odkąd pierwszy raz ją jadłam, zastanawiam się, skąd wzięła się jej nazwa. Jest to smażona ryba, podana w zalewie pomidorowej i warzywach. Zalewa jest lekko kwaśna i jeśli ktoś lubi warzywa, a nie przepada za rybami, może się z nią polubić, bo danie to zabija posmak ryby. Sprawdzi się tutaj biała ryba i osobiście polecam dorsza, bo jest delikatny zarówno w strukturze, jak i smaku.

www.poezja-smaku.pl

2. Ryba po grecku

Przepis na rybę po grecku to chyba obecnie jeden z najbardziej popularnych. Szukałam odpowiedniej wersji, którą sama kiedyś robiłam i najbliżej mi do tej z Kwestii Smaku. W tym wypadku także najlepiej wybrać białą rybę. Moje faworyty to zawsze dorsz i morszczuk. Duża ilość marchewki może pomóc w przełknięciu choć jednego kęsa, jeśli jesteśmy nauczeni, że należy spróbować każdej potrawy wigilijnej.

www.kwestiasmaku.pl

3. Śledź w śmietanie

Otwarcie powiem, że śledzi to ja nigdy nie lubiłam. Pamiętam nawet, jak w szkole podstawowej musiałam przynieść je na którąś z wigilii klasowych. Po drodze się wywróciłam, pojemnik mi się otworzył, a moje rękawiczki do końca dnia pachniały tą potrawą. Dopiero po dobrych kilku latach dałam im szansę właśnie na wigilii. Spróbowałam wersji śledzia w śmietanie i uznałam, że raz na jakiś czas mogę go skosztować, jeśli dużo będzie śmietany i jabłka. Podobny przepis przedstawia Anna Starmach. U mnie w domu nie dawało się jednak chrzanu.

www.aniastarmach.pl

4. Karp w galarecie

Karpia to się w moim rodzinnym domu najmniej jadło, bo też najmniej go lubiliśmy. Jednak nie jest tak, że nie ma na niego dobrego sposobu. Nie jestem amatorem dań w galarecie, ale widziałam, że ktoś szukał u mnie takiego przepisu. Poszukałam zatem takiej wersji karpia w galarecie, którą sama bym zrobiła. Co prawda z poniższego linku usunęłabym rodzynki, ale reszta mi odpowiada.

www.winiary.pl

5. Ryba z piekarnika

Jako ostatnią propozycję podsyłam wam przepis na rybę z piekarnika. Bardzo prosty, ale aromatyczny. Jako że w dniu wigilii mięsa się nie je, a ciasta z reguły też czekają na pierwszy dzień świąt, piekarnik powinien być wolny. Możemy zatem zwolnić jeden palnik gazowy i zamiast tradycyjnej, smażonej ryby, podać dorsza z pieca. Taką samą propozycję jak ta poniżej już robiłam i wyszła naprawdę smaczna.

www.qchenne-inspiracje.pl

Jak widać, pomysłów jak podać rybę na święta, jest całkiem sporo. Nie każdy musi być ich fanem. Ja osobiście tylko kilka odmian lubię. Jednak każdą z powyższej listy bym zjadła nawet poza Bożym Narodzeniem. Jeśli więc szukacie inspiracji na rybę na stół wigilijny – zajrzyjcie do podlinkowanych stron.

Jadacie ryby na Wigilii? Trzymacie się założenia, że należy spróbować każde potrawy w tym dniu? Może macie swoje sprawdzone przepisy na rybę?

Może Cię zainteresować

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem
1 lutego 2018
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią
25 stycznia 2018
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
Przepis na ciasto pina colada z ananasem
21 stycznia 2018
  • http://www.wszystko-smaczne.pl/ Anna S.

    Bardzo smaczne pomysły :) Super! :)

  • Anna Koronowska

    Z racji tego, że mieszkam w Hiszpanii codziennie jem dobre ryby. Najgorsze jem jak jestem w Polsce. Z wyjątkiem śledzi, które lubię…

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Hiszpania na pewno nie może narzekać na dobre, świeże ryby, choćby ze względu na swoje położenie :)

  • http://matkanaszczycie.pl Mom on top

    Ja jestem fanką tradycyjnego smażonego karpia :)

  • Kasia Bolek

    Śledzia w śmietanie (a raczej w jogurcie)sama robię, zresztą śledzie w których nie bardzo widać i czuć śledzia to moja specjalność. Za rybą w galarecie nie przepadam. A do smażenia/pieczenia polecam dorsza lub solę :)

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      Jeśli przyrządzam rybę, to głównie dorsza i w tym roku również na niego postawiłam. Wyszedł tak dobry, że Pan Mąż, choć ich nie znosi, to się nim zajadał :)

  • http://www.candypandas.pl/ Angelika_Monika Candy Pandas

    Rybę po grecku jeszcze ze sobą wzięłyśmy z domu 😛 Świąteczne smakołyki jeszcze długo będą u nas gościć na stole 😛

    • http://madame-malonka.pl/ Madame Malonka

      U mnie jest podobnie :) Jeszcze resztki czekają w zamrażalce :)

o mnie

Mam słabość do ładnych rzeczy. Przyciąga mnie wszystko, co francuskie, a moja największa miłość to Paryż. Wąskie uliczki i okna z drewnianymi okiennicami. Leniwy poranek z croissantem na śniadanie i...

FACEBOOK