Pierwszy raz, i chyba do tej pory jedyny, jadłam chlebek naan w jednej z ulubionych restauracji Pana Męża. Ten cienki, drożdżowy placek jest jego przysmakiem i wydaje mi się, że czasem idziemy tam właśnie dla niego. Któregoś dnia zainteresowałam się, czy trudno jest przyrządzić ten chleb. Okazało się, że nie, a do tego potrzeba tylko kilku składników. Przepis na indyjski chlebek naan jest już sprawdzony i szczerze Wam go polecam. Przede wszystkim nie trzeba być fanem tej kuchni, aby nam posmakował.

składniki (8 chlebków)

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

przygotowanie (40 minut)

W dużej misce mieszam produkty sypkie. Wlewam mleko, jogurt i łącze ze sobą. Odstawiam na ok. 20 minut.

Ciasto dzielę na 8 małych kulek. Blat posypuję mąką, rozpłaszczam ciasto i rozwałkowuję.

Rozgrzewam patelnię z małym dodatkiem oleju. Chlebek naan smażę z dwóch stron – ok. minutę na stronę.

Okazuje się, że przepis na chlebek naan jest łatwy w przyrządzeniu. Poza tym pasuje do wielu potraw. Można dodać go do obiadu, a także potraktować jako przystawkę z jakimś sosem lub jako składnik śniadania. Nam najbardziej smakuje posmarowany masłem czosnkowym. W wersji obiadowej jest naprawdę pysznym uzupełnieniem.

Bon Appetit!

Related Posts