Przepis na indyka masala z chlebkiem naan

Nie jestem fanką kuchni indyjskiej, jednak Pan Mąż jest w tej kwestii moim przeciwieństwem. W mieście mamy ulubioną restaurację, która serwuje regionalną kuchnię Indii. Jest bardzo aromatyczna. Jednym z ulubionych dań jest drób po indyjsku z chlebkiem naan. Najlepiej, kiedy chlebek jest podany z masłem czosnkowym, wtedy do szczęścia więcej nie potrzeba. Dlatego kiedy znalazłam przepis Malwiny z FilozofiiSmaku, uznałam, że koniecznie muszę go przyrządzić. I koniecznie z chlebem naan, bo okazał się bardzo łatwy do smażenia.

składniki (4 porcje)

  • 500 g polędwiczki z piersi indyka
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • curry
  • kminek
  • kolendra
  • imbir
  • sól
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)

przygotowanie (30 minut)

Polędwiczkę kroję na małą kostkę, przyprawiam chili i curry i smażę na oleju.

W tym czasie ciekam cebulę i czosnek – dorzucam i zesmażam ze sobą.

Następnie wlewam pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuję 15 minut.

Na koniec wlewam sok z cytryny i masło – zagotowuję.

Przepis na chlebek naan.

Choć składników jest wiele i obiad może wydawać się bardzo złożony, to aż taki nie jest. Większość to przyprawy, bo jak już wspomniałam, kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna. Warto pokusić się o taką wersję przepisu na indyka po indyjsku z chlebkiem naan, bo choć różni się od naszej kuchni, to jest bardzo smaczny. Jeśli nie lubicie tak wyrazistych potraw, możecie zrezygnować z imbiru, cytryny i dać szczyptę kminku i kolendry. Curry lub kurkuma są bardzo ważnym składnikiem tej potrawy.

Lubicie kuchnię indyjską? Macie sprawdzone przepisy z tej kategorii?

Bon Appetit!

Related Posts