Przepis na zapiekane jajka z łososiem

Przepis na zapiekane jajka z łososiem i szpinakiem

Kiedyś, oglądając czyjeś zdjęcia kulinarne spotkałam się z propozycją na przepis na jajka zapiekane z łososiem i szpinakiem. Zdjęcie było proste, ale ładne. Składniki zaś w sekundę przekonały mnie, że warto przygotować to śniadanie. Nie wiem na ile wiernie oddałam ten pomysł na pieczone jajka, ale nam bardzo smakowały!

składniki (2 porcje)

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól
  • słodka papryka
  • 80 g wędzonego łososia
  • 100 g serka śmietankowego
  • 4 jajka

przygotowanie (do 40 min)

Posiekaną cebulę i czosnek smażę na oleju.

Szpinak myję i szatkuję – wrzucam na patelnię i chwilkę smażę.

Do kokilek wkładam farsz, po łyżce serka śmietankowego, kawałki łososia i do każdej wbijam jajko.

Piekę 15 – 20 min w 180*C.

Bardzo lubię zapiekane śniadania. Z kolei jajka dają duże pole do popisu. Przygotowywałam już różne wersje jajek w kokilkach, ale przepis na jaja zapiekane z łososiem i szpinakiem jest jednym z ulubionych. Swoje śniadanie podałam z grzankami posmarowanymi masłem, a całość posypałam szczypiorkiem. Było zdrowo i treściwie.

Bon Appetit!

Related Posts