Przepis na ciasto pina colada z ananasem

To jest jeden z tych pomysłów na deser, który robi się bez większego zaangażowania, a wychodzi bardzo smaczny. Przepis na ciasto pina colada z ananasem znalazłam na stronie Moje Wypieki. Już same składniki przekonały mnie, że to będzie dobry wybór. Druga sprawa, że naprawdę niewiele produktów należy dokupić, aby móc je zrobić. Mąkę, jajka czy cukier z reguły każdy z nas ma w lodówce.

składniki (tortownica 26 cm)

  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 25 ml soku z cytryny
  • 150 ml soku z ananasa (z puszki)
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 – 8 krążków ananasa

LUKIER

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżka gorącej wody (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • wiórki kokosowe

przygotowanie (1 godzina)

Masło ucieram z cukrem i skórką z cytryny. Pojedynczo dodaję jajka i łączę z masą. W partiach wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszany sok z cytryny z sokiem z ananasa. Robię to na zmianę na trzy raz.* Mieszam ręcznie rózgą kuchenną.

Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wrzucam ananasa pokrojonego w kosteczkę. Piekę 43 minut w 160*C.

LUKIER

Cukier puder i amaretto mieszam w miseczce. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolewam wodę – lepiej mniej niż więcej.

Smaruję przestudzone ciasto.

Całość przepisu na ciasto pina colada z ananasem uzupełniłam wiórkami kokosowymi. Myślę, że to dobry pomysł, ale jeśli nie macie to i bez niego będzie smaczne. Ciasto jest słodkie, wilgotne i bardzo dobre. Jeszcze lepsze jest następnego dnia. Jeśli chodzi o łączenie mąki i soku z resztą masy, wyglądało to tak: *jedna część mąki, następnie 1 część soku. Następnie mąka potem sok i kolejny raz to samo.

Bon appétit!

Related Posts