Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią

Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią

Jeśli mnie pamięć nie myli, to inspiracja na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią pochodzi ze strony Winiarego. Skład wyglądał bardzo prosto, swojsko i smacznie więc uznałam, że to musi być dobry pomysł na zimowy obiad. Nie pomyliłam się. Wszystkim nam smakowało.

składniki (4 porcje)

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 – 100 ml śmietany 12%
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie tortellini (z Biedronki)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek

przygotowanie (do 30 minut)

Gotuję tortellini w wodzie.

Na oleju smażę cebulę z czosnkiem. Kiedy są półmiękkie, wrzucam pokrojoną w ćwiartki kiełbasę i smażę. Mieszam przecier pomidorowy ze śmietaną i wszystkimi przyprawami – wlewam do garnka. Duszę chwilkę, a w tym czasie obieram i kroję cukinię w cząstki. Wrzucam do reszty razem z kukurydzą i gotuję ok. 5 minut. Odcedzone tortellini mieszam z sosem.

To tak naprawdę wszystko. Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią robi się bardzo szybko. Większość składników nie potrzebuje wiele czasu, aby je ugotować czy usmażyć. Do obiadu użyłam drobiową kiełbasę i wydaje mi się, że to był dobry pomysł. Ponadto zawsze z wierzchu ściągam tę cienką skórkę, wg mnie lepiej smakuje.

Bon appétit!

Related Posts