Jeśli mnie pamięć nie myli, to inspiracja na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią pochodzi ze strony Winiarego. Skład wyglądał bardzo prosto, swojsko i smacznie więc uznałam, że to musi być dobry pomysł na zimowy obiad. Nie pomyliłam się. Wszystkim nam smakowało.
składniki (4 porcje)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 pętka kiełbasy śląskiej
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 50 – 100 ml śmietany 12%
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie tortellini (z Biedronki)
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- majeranek
przygotowanie (do 30 minut)
Gotuję tortellini w wodzie.
Na oleju smażę cebulę z czosnkiem. Kiedy są półmiękkie, wrzucam pokrojoną w ćwiartki kiełbasę i smażę. Mieszam przecier pomidorowy ze śmietaną i wszystkimi przyprawami – wlewam do garnka. Duszę chwilkę, a w tym czasie obieram i kroję cukinię w cząstki. Wrzucam do reszty razem z kukurydzą i gotuję ok. 5 minut. Odcedzone tortellini mieszam z sosem.
To tak naprawdę wszystko. Przepis na potrawkę z tortellini z kiełbasą i cukinią robi się bardzo szybko. Większość składników nie potrzebuje wiele czasu, aby je ugotować czy usmażyć. Do obiadu użyłam drobiową kiełbasę i wydaje mi się, że to był dobry pomysł. Ponadto zawsze z wierzchu ściągam tę cienką skórkę, wg mnie lepiej smakuje.
Bon appétit!