Pomysłów na podanie indyka i szpinaku było kilka, ale jako że miałam w lodówce gotowe ciasto, uznałam, że warto je wykorzystać. W ten sposób powstał szybki przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem. Drób szybko się przygotowuje, z kolei szpinak potrzebuje zaledwie chwili, aby zmięknąć. Całość pieczemy ok. 20 minut więc w tym czasie można posprzątać.
składniki (3 – 4 porcje)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g polędwiczki z indyka
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g sera sałatkowego (typu feta)
- 100 ml śmietany
- pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
przygotowanie (40 minut)
Cebulę smażę z czosnkiem. W tym czasie kroję indyka w małą kostkę i wrzucam na patelnię. Smażę, a po chwili dodaję poszatkowany szpinak. Duszę ok. 3 minuty. Ser kroję w mniejsze kawałki i łączę z mięsem. Dodaję pieprz, rozrobioną śmietanę i zagotowuję.
Ciasto wykładam do formy na tartę, nakłuwam widelcem, smaruję nadzieniem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200*C – piekę 20 -25 minut.
Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem to pomysł na prosty obiad. Co prawda czas generuje nam pieczenie i jeśli wolimy go zaoszczędzić, to w trakcie przygotowywania sosu, możemy ugotować ryż, kaszę czy makaron. Pamiętajcie, aby nie używać soli, ponieważ ser sam w sobie jest wystarczająco słony.
Bon appétit!