Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem

Pomysłów na podanie indyka i szpinaku było kilka, ale jako że miałam w lodówce gotowe ciasto, uznałam, że warto je wykorzystać. W ten sposób powstał szybki przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem. Drób szybko się przygotowuje, z kolei szpinak potrzebuje zaledwie chwili, aby zmięknąć. Całość pieczemy ok. 20 minut więc w tym czasie można posprzątać.

składniki (3 – 4 porcje)

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera sałatkowego (typu feta)
  • 100 ml śmietany
  • pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

przygotowanie (40 minut)

Cebulę smażę z czosnkiem. W tym czasie kroję indyka w małą kostkę i wrzucam na patelnię. Smażę, a po chwili dodaję poszatkowany szpinak. Duszę ok. 3 minuty. Ser kroję w mniejsze kawałki i łączę z mięsem. Dodaję pieprz, rozrobioną śmietanę i zagotowuję.

Ciasto wykładam do formy na tartę, nakłuwam widelcem, smaruję nadzieniem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200*C – piekę 20 -25 minut.

Przepis na ciasto francuskie z polędwiczką z indyka i szpinakiem to pomysł na prosty obiad. Co prawda czas generuje nam pieczenie i jeśli wolimy go zaoszczędzić, to w trakcie przygotowywania sosu, możemy ugotować ryż, kaszę czy makaron. Pamiętajcie, aby nie używać soli, ponieważ ser sam w sobie jest wystarczająco słony.

Bon appétit!

Related Posts