Kiedy już nadchodzi ten wielki dzień, nazywany wolną niedzielą, mam nareszcie czas dogodzić sobie i bliskim. Niewystarczająco mam wolnych dni w pracy, aby podróżować po świecie, ale kuchnia ma to do siebie, że świat może przyjechać do nas. I w ten o to sposób odwiedziła mnie Anglia… w postaci angielskiego śniadania z sałatką z pomidorów na ciepło.
składniki (3 osoby)
FASOLKA W SOSIE POMIDOROWYM
- puszka białej fasoli konserwowej
- 2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru (u mnie brązowego)
- olej do smażenia
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek
SAŁATKA
- 3 garści mieszanki sałat
- 3 pomidory
- pół małej cebuli czerwonej
- ocet balsamiczny
- olej do smażenia
- sól, bazylia
POZOSTAŁE
- 5 kromek chleba tostowego
- łyżka masła
BOCZEK, PARÓWKI I JAJKA SADZONE
- 3 jajka
- 3 parówki
- 6 dłuższych plastrów boczku (u mnie wędzonego)
- olej do smażenia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
przygotowanie
FASOLKA
1. Na patelni smażę drobno posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem i doprawiam przyprawami.
2. Kiedy cebula jest zeszklona, dodają odciśniętą z sosu fasolę, podlewam częścią wody i duszę na małym ogniu (5min), co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.
3. Doprawiam fasolę koncentratem pomidorowym i łyżeczką cukru. Duszę jeszcze przez 5min, mieszając ze sobą wszystkie smaki.
SAŁATKA
1. Pomidory myję, kroję na cząstki i posolone smażę na rozgrzanej patelni z tłuszczem na małym ogniu. Co jakiś czas zmieniam stronę warzywa.
2. Cebulę kroję na cienkie paseczki.
BOCZEK, PARÓWKI I JAJKA SADZONE
1. Na rozgrzany tłuszcz (mała ilość), kładę boczek i przekrojone na pół parówki. Smażę na średnim ogniu, zmieniając strony gdy są odpowiednio przysmażone.
2. Jajka smażę na małym ogniu na patelni do jaj sadzonych z niewielką ilości oleju, doprawiam solą, pieprzem i ziołami.
POZOSTAŁE
Chleb opiekam w tosterze, smaruję masłem i kroję na pół (z rogu do rogu). Dobrze, aby każde elementy potrawy leżały osobno. Śniadanie angielskie robiłam pierwszy raz. Pomysł na sałatkę z pomidorami na ciepło również wyszedł spontanicznie. Myślę, że wielu smakoszom może podpasować ten przepis. Moim mocno przypadł do gustu 🙂 Macie może pomysły na śniadania typowe dla innych krajów? Czasem ciężko znaleźć coś ciekawego w internecie i nie wymagającego niestandardowych produktów.
Pingback: Arie Baisch()