Wiele dań, jakie przygotowuję, jest zainspirowanych zdjęciami innych potraw lub daniami z restauracji. Z tą potrawą było tak samo. Któregoś pięknego dnia w restauracji Gruba Ryba w Gdańsku zostałam uraczona tą wspaniałością. Jako że do tego miasta mi daleko, a zapragnęłam rybki raz jeszcze, postanowiłam ją przygotować samodzielnie. Niestety filetowana ryba okazała się pełna ości, ale o tym innym razem… Polecam Wam więc przepis na dorsza z mozzarellą i szpinakiem w ziołach.
składniki (3 osoby)
ZIEMNIACZKI
- 0,5kg ziemniaków (w tej wersji miałam obrane już ziemniaczki ze sklepu Społem)
- 3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie (smaczna jest też gotowa Przyprawa do ziemniaków z Appetity)
DORSZ
- 3 filety dorsza
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki
- 1 cytryna
- 1,5 limonki
- olej do smażenia
- sól, pieprz cytrynowy
SZPINAK
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- szpinak świeży (z biedronki mój ulubiony)
- 1 kulka mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów
- sól, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chili
przygotowanie
ZIEMNIAKI
1. Ziemniaki obieram, kroję na małe kawałki i gotuję na pół twardo w osolonej wodzie.
2. Odcedzam, polewam 3 łyżkami oleju, posypuję ziołami prowansalskimi i mieszam.
3. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wysypuję ziemniaki – w miarę możliwości rozdzielam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220*C i piekę do zarumienienia – ok. 15min.
RYBA
1. Rybę najlepiej marynować w soku z cytryny. Wykładam ją na płaski talerz, obficie skrapiam sokiem i posypuję solą. Kiedy ryba poleżakuje tak dłuższy czas (u mnie 8h), zlewam wodę i przyprawiam pieprzem cytrynowym.
2. Przygotowuję dwa głębokie talerze. W jednym jajko mieszam ze szczyptą soli, do drugiego wsypuję mąkę. Obtaczam rybę w jajku, w mące i smażę z jednej strony na rozgrzanym uprzednio tłuszczu (mały ogień) aż do zrumienienia ciasta.
3. Przewracam rybę na drugą stronę i kładę na usmażonej stronie plastry mozzarelli. Smażę na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera.
4. Limonki kroję na pół (będą służyły do skrapiania ryby w czasie jedzenia).
SZPINAK
1. Cebulę kroję w niewielką kostkę, czosnek wyciskam i smażę na patelni do miękkości.
2. Myję szpinak, odsączam wodę, szatkuję go na mniejsze kawałki, dorzucam do cebuli z czosnkiem.
3. Przyprawiam solą, ziołami prowansalskimi, chili i bazylią.
4. Suszone pomidorki wycieram papierowym ręcznikiem i kroję w cienkie paski.
Dorsz z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami to jedna z moich ulubionych potraw. Kiedy mam trochę więcej czasu, lubię ją gotować, na np. niedzielny obiad. Dorsz to bardzo delikatna ryba w smaku więc nawet jeśli ktoś za nimi nie przepada, to w takim zestawieniu może zmienić zdanie. Jest też łatwo dostępny i niedrogi.
Potrawę podaję na płaskim, najczęściej kwadratowym talerzu. Ziemniaki przykrywam rybą, tę szpinakiem i pomidorami. Obok zostawiam limonkę do skrapiania. Danie świetnie komponuje się z czerwonym półwytrawnym winem.
Może macie pomysł na inne zestawienie dorsza w roli głównej? Chętnie wypróbuję Waszych przepisów!
Pingback: Lincoln Georgis()