Lubię takie dni, kiedy znienacka nachodzi mnie na coś ochota. Tym razem w głowie pojawił mi się cel, a na imię mu było Brokuł. No i co dalej? Od razu nasuwają mi się na myśl składniki idealne. Skoro brokuł, to ser. Jak ser, to mozzarella. A skoro obiad, to może makaron? I tak rodzi się pomysł na przepis zdrowy, łatwy i nawet szybki do wykonania, czyli przepis na spaghetti z brokułem, mozzarellą i suszonymi pomidorami.
składniki (3 osoby)
BROKUŁ
- 1 kwiat brokułu
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- olej do smażenia
- sól, chili, bazylia, oregano, majeranek
POZOSTAŁE
- 3/4 opakowania spaghetti
- łyżka oleju
- kilka suszonych pomidorów
- sól
przygotowanie
BROKUŁ
1. Brokuł dzielę na małe cząstki i sparzam w osolonej wodzie – odcedzam.
2. Cebulę kroję na małą kostkę, przyprawiam ziołami, solą i chili oraz smażę z wyciśniętym czosnkiem.
3. Kroję na cienkie plastry ser i kiedy cebula nie jest w pełni zeszklona, dodaję cząstki brokułu oraz mozzarellę. Często mieszając – duszę aż do rozpuszczenia sera.
POZOSTAŁE
1. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z łyżką oleju.
2. Suszone pomidorki wycieram papierowym ręcznikiem i kroję w cienkie paski.
Jeśli chodzi o spaghetti, to muszę szczerze przyznać, że w kwestii uwielbienia – to jest niemal na tym samym poziomie co pomidorowe. Ubóstwiam spaghetti pomidorowe z mięsem mielonym, jednak ta wersja zaskoczyła mnie samą. Przepis na spaghetti z brokułem polecam każdemu, kto je lubi!
Kiedy wszystkie elementy dania są gotowe, mieszam makaron z brokułem w jednym pojemniku i nakładam pożądane porcje. Dla smaku dekoruję suszonymi pomidorami – mam do nich słabość 🙂 Uważam jednak, że ciekawie przełamują smaki i warto z nich korzystać.
Macie jakieś propozycje na mniej standardowe spaghetti? Podzielcie się przepisami!
Pingback: Leandro Farland()