Często zadawane są mi pytania – skąd biorą się moje przepisy. Czasem zdarza się, że odtwarzam czyjeś dania, jak np. przepis na dorsza z mozzarellą i szpinakiem w ziołach albo modyfikuje czyjeś, jak np. przepis na tartę truskawkową z czekoladą i serem brie. Najczęściej jednak po prostu je wymyślam. Co prawda moje studia uczyły mnie m.in. tego, że nic co myślimy, nie jest nasze, że ukształtowane jest to przez wiele czynników – otaczającego nas świata. Jakby nie było, w tym wypadku by się to sprawdziło, bo przecież w jakiś sposób musiałam poznać polędwiczkę czy opcję zapiekania makaronu. Jednak finalny produkt jakim jest przepis na zapiekankę makaronową z polędwiczką w sosie pomidorowym pojawił się w mojej głowie ot tak. Przeanalizowałam zawartość lodówki, uzupełniłam braki i voila. Wyszło i to smaczne!
składniki (4 osoby)
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- masło do smażenia
- 450 g polędwiczki wieprzowej
- 450 g warzyw na patelnię (u mnie mieszanka grecka z Biedronki)
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 g mozzarelli* (u mnie już kruszona)
- zioła prowansalskie
- makaron
- sól do gotowania
przygotowanie (ok. 1 h)
1. Cebulę obieram i kroję, obrany czosnek wyciskam i smażę na patelni. Kiedy są w połowie zrobione, dodaję pokrojoną w cienkie plastry polędwiczkę i przyprawiam ziołami prowansalskimi. Jak jest podsmażona, dorzucam warzywa na patelnię.
2. W tym czasie gotuję makaron al dente w posolonej wodzie.
3. Kiedy warzywa są lekko zrobione, dodaję pomidory z puszki i dorzucam koncentrat. Wszystko dokładnie mieszam i zagotowuję.
4. Na dno naczynia żaroodpornego układam część ugotowanego makaronu. Dodaję farsz mięsno-warzywny i posypuję 1/3 opakowania mozzareli. Następnie nakładam kolejną warstwę makaronu**, na to warzywa i posypuję po wierzchu resztą sera.
5. Ustawiam piekarnik na 210*C. Wstawiam odkryte naczynie żaroodporne do zimnego pieca. Czas pieczenia to ok. 15 minut – należy sprawdzać, jak rozpuszcza się ser i dopasować to do swoich preferencji.
* Mozzarellę można zastąpić żółtym serem, np. gouda. Kupić w kostce i zetrzeć – faktura jest ciekawsza niż po serze w plastrze.
** Pilnujcie, żeby nie dać zbyt dużo makaronu, bo nie będzie to dobrze smakowało. Lepiej dać go mniej niż więcej. Polędwiczka wieprzowa z warzywami na patelnię jest smaczna nawet bez tego dodatku.
Niektórzy robią tak, że wszystko dają do naczynia żaroodpornego i wstawiają do piekarnika i co jakiś czas podlewają wodą. Jak dla mnie jest to dużo bardziej czaso- i pracochłonne, dlatego zdecydowałam się na wcześniejsze przygotowanie składników na przepis na zapiekankę makaronową z polędwiczką w sosie pomidorowym. Dzięki temu możemy lepiej doprawić danie i zaoszczędzić czas. Podana godzina to czas z górką, zrobiłam je szybciej.
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na zapiekanki makaronowe?
Pingback: Arie Baisch()