Lubię gotować, ponieważ gotowanie mnie odpręża. Jednak w tygodniu, jak chyba większość osób, niewiele mam na to czasu. Dlatego stawiam wtedy na szybkie i proste przepisy. W weekendy zaś robię bardziej angażujące dania, jak chociażby lasagne czy zupa meksykańska. Tym razem padło na przepis na kurczaka curry w sosie śmietanowym. W Internecie krążą różne wersje, ale myślę, że moja może Wam posmakować!
składniki (4 porcje)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 600 g filetów z kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g śmietanki 30%
- sól
- 2 łyżki curry
- 3-4 łyżki suszonych pomidorów (przyprawa)
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- olej do smażenia
przygotowanie (20 – 30 minut)
Obraną cebulę kroję w kostkę i smażę na średnim ogniu z wyciśniętym czosnkiem. Kroję kurczaka na małe kawałki, wrzucam na patelnię i obsmażam. Przyprawiam curry i solą. Kiedy mięso jest podsmażone, wsypuję suszone pomidory, dodaję umyty szpinak i gotuję na małym ogniu. Zaprawiam śmietankę sokiem z mięsa i wlewam do reszty. Dorzucam pokrojone pomidory z zalewy i zagotowuję, aby sos zgęstniał.
Swoją wersję przepisu na kurczaka curry w sosie śmietankowym podaję z makaronem, tym razem spaghetti. Uważam, że dobrze będzie smakował także z innym rodzajem albo ryżem. Jest to pomysł na szybki i niezbyt angażujący obiad. Makaron gotujemy w między czasie, a do tego białe mięso szybko się przygotowuje. Co prawda lubię curry, ale nie sądziłam, że będzie takie dobre. Bardzo fajnie komponuje się ze słodką śmietanką i dodatkiem suszonych pomidorów. Polecam je jako przyprawę, są naprawdę smaczne!
Jedliście już kurczaka curry? Może macie swoją propozycję podania?
Pingback: Przegląd Tygodnia #25 - Rabarbarowo()
Pingback: Przegląd Tygodnia #25 – Rabarbarowo()