Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię fasolowe dania. Fasola i kapusta kiszona to coś, co mogę jeść bardzo często i nigdy mi się nie nudzi. Dlatego kiedy na stronie Lidla trafiłam na przepis na polędwicę wieprzową z białą fasolą i pomidorami, szybko postanowiłam pójść na zakupy. Obiady wyszedł bardzo dobry, dlatego jeśli także lubicie fasolę, to zachęcam Was gorąco do spróbowania tego przepisu.
składniki (4 porcje)
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 mozzarelle w kulkach
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50-100 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- olej do smażenia
przygotowanie (40 minut)
Polędwicę kroję w plastry, solę, pieprzę, dorzucam posiekany rozmaryn i obsmażam na patelni z olejem. Mozzarellę także kroje w plastry. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, kładę mięso, na nie ser i piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180*C.
Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na tej samej patelni razem z czosnkiem. Dorzucam fasolę, a za chwilę pomidory. Wlewam wino i przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na sam koniec wrzucam listki świeżej bazylii.
To kolejny pomysł na obiad, który jest zapiekany, a nie wymaga bardzo dużego nakładu czasu i pracy. Przepis na polędwicę wieprzową z białą fasolą i pomidorami polecam, ponieważ jest łatwy, smaczny i treściwy. Swoją wersję podałam z ziemniakami utłuczonymi z dodatkiem masła i śmietanki. Według mnie nie potrzeba już żadnej surówki, ponieważ fasola i pomidory robią swoje w tym przepisie.
Lubicie dania fasolowe, czy raczej ich unikacie? Ja je uwielbiam!